2014’te yurtiçi ve yurtdışında toplam 45 bin 893 adet traktör satışı gerçekleştiren traktör devi; finansal, operasyonel ve çevresel alandaki başarılarıyla tarihinin en parlak yıllarından birine imza attı.
2014 yılında 700 bininci traktörünü üreten ve 130’u aşkın ülkeye ihracat yapan TürkTraktör, yurtdışı satışta 100 bin adede ulaştı.
Türkiye pazarında 2 traktörden 1’inin tedarikçisi olarak sektör liderliğini koruyan TürkTraktör, 2014 yılında kaydettiği 2.723 milyar TL ciro ile 60 yıllık tarihinde yeni bir rekor kırdı. 2014 yılında 700 bininci traktörünü üreten ve 130’u aşkın ülkeye ihracat yapan TürkTraktör, yurtdışı satışta 100.000 adede ulaştı.
Türkiye pazarında 2 traktörden 1’inin tedarikçisi olarak sektör liderliğini koruyan TürkTraktör, 2014 yılında kaydettiği 2,723 milyar TL ciro ile 60 yıllık tarihinde yeni bir rekor kırdı.
Türkiye tarım sektörünün lider ismi TürkTraktör, 2014 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Kesintisiz 8 yıldır sürdürdüğü sektör liderliğini koruyan traktör devi, yakaladığı satış başarısıyla rekor üstüne rekor kırdı.
Yurtdışı pazarda 15 bin 866, yurtiçinde ise 30 bin 27 adet traktör satışı gerçekleştiren TürkTraktör, toplam 45 bin 893 adetle çarpıcı bir başarıya imza attı. Yeni açtığı Erenler Fabrikası ve Ankara Fabrikası ile yıllık 50 bin adetlik traktör üretim kapasitesine ulaşan ve bugüne kadar 700 binden fazla traktör üreten TürkTraktör, 2014 yılı içerisinde ise 45 bin 823 adetlik üretim gerçekleştirdi.
Türk otomotiv sektörünün en köklü üretici kuruluşu olma unvanını elinde bulunduran TürkTraktör, 2014’te 2,723 milyar TL ile, bugüne kadarki en yüksek cirosunu kaydetti. Traktör devi, 261 milyon TL net kar elde ederken; şirketin FAVÖK marjı ise yüzde 12 olarak gerçekleşti.
Konuyla ilgili bilgi veren TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta: “Erenler fabrikamızla üretim kapasitemizi ciddi oranda artırdık” dedi. 2014’ü rekor rakamlarla kapatarak pazar liderliğini koruduklarını belirten Votta; “2014 yılı bizim için finansal ve operasyonel açıdan çok verimli bir seneydi; elde ettiğimiz ve yüzümüzü güldüren rakamlar da bu başarımızı kanıtlıyor. 2014 yılı içerisinde Sakarya, Erenler’de faaliyete geçirdiğimiz ikinci fabrikamızla üretim kapasitemizi 50 bin adede çıkarttık. Böylece hem iç hem dış pazarın taleplerini karşılama becerimizi güçlendirdik. Türkiye’nin toplam traktör ihracatının yüzde 90’ını üstlenmekteyiz. Ayrıca; Türkiye, satılan traktör adedi açısından dünyada 4’üncü sırada yer alıyor. Ülkenin dünya sıralamasında böylesine önemli bir paya sahip olmasında başrol oynamaktan gurur duyuyoruz.” diye konuştu.
TÜRKTRAKTÖR AR-GE VE ÜRÜN İNOVASYONUNDA DA 2014’E DAMGASINI VURDU
2014, TürkTraktör’ün 60 yıllık tarihinde sadece finansal olarak değil, ürün ve AR-GE bazında kaydettiği başarıların da zirve yaptığı bir yıl oldu. New Holland TTJ serisi, Avrupa’da, “En İyi Bağ-Bahçe Traktörü” kategorisinde “Yılın Traktörü” ödülüne layık görüldü. Birçok Ar-Ge merkezini geride bırakarak otomotiv dalında Ar-Ge liderliği elde etti. Sürdürülebilirlik odaklı enerji verimliliği uygulamalarıyla, 2014’te her alanda birinciliğini koruyan TürkTraktör; kendi tarihinin en parlak yıllarından birini kaydetti.
TürkTraktör’ün ulusal ve uluslararası platformlardaki başarısını değerlendiren Marco Votta şunları söyledi: “Son derece başarılı bir yıl geçirdik; bu başarının ardında hem ürün ve üretim kalitemizi hem de sürdürülebilirliğimizi arttırmaya yönelik cesur adımlarımız yatıyor. 2014’te elde ettiğimiz sonuçlar, bize eşsiz birer 60’ıncı yıl hediyesi oldu. TürkTraktör üretim hattından çıkarak T3F adı altında yurtdışı pazarlarına ihraç ettiğimiz New Holland TTJ’nin Avrupa’da, “En İyi Bağ-Bahçe Traktörü” kategorisinde elde ettiği ‘Yılın Traktörü’ ödülü, Türkiye’de otomotiv yan sanayinin kurulmasına öncülük ederken, yerlilik oranını da artırmayı hedefleyen çalışmalarımızın bir neticesi. CNH Industrial ile ortaklığımız doğrultusunda, sahip olduğumuz Ar-Ge gücü ve bu alanda yaptığımız yatırımlarla önemli bir rekabet avantajı yakaladık. Yeni tesisimizle birlikte traktör üretim kapasitemizi artırdık. Enerji yönetiminde de liderliğe oynuyoruz; bu alanda örnek gösterilen bir şirket olmaktan dolayı çok mutluyuz. Dikkat çekici bir ivmeyle pek çok alanda hızlı bir yükselişe geçtiğimiz 2014 yılının ardından, 2015 için daha yüksek hedeflerle kendi rekorlarımızı kırmak üzere kolları sıvadık” dedi.
TürkTraktör “Yeşil Binası” ile Leed Gold Sertifikasına da layık görüldü. TürkTraktör’ün 2014 Haziran ayında “Yeşil Bina” konseptiyle faaliyete geçen Erenler Fabrikası, düşük enerji ve su tüketiminin yanı sıra güneş ışığından maksimum düzeyde yararlanarak doğa dostu üretimi destekliyor. Uygulamaya koyduğu enerji verimliliği ve çevreyi korumaya yönelik stratejiler doğrultusunda, LEED Sertifikasının ALTIN seviyesini almaya hak kazandı. Leed Sertifikası, ABD’deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından çevre dostu yapılanmayı destekleyen firmalara veriliyor.
2014, TÜRKTRAKTÖR’E EN PRESTİJLİ ÖDÜLLERİ GETİRDİ:
NEW HOLLAND TTJ “En İyi Bağ-Bahçe Traktörü” kategorisinde “2015’in Traktörü” seçildi
TürkTraktör tesislerinde, Türk mühendisi ve işçisinin alınteriyle üretilen bağ ve bahçe tipi yeni NEW HOLLAND TTJ serisi, Bolonya’da düzenlenen Uluslararası Tarım Makineleri Fuarı’nda (EIMA), tarım sektörünün en saygın ödülleri arasında gösterilen Yılın Traktörü 2015 (Tractor of the Year 2015) ödülüne layık görüldü.
OTOMOTİVDE TÜRKİYE’NİN EN İYİ AR-GE MERKEZİ
Patente dönüştürdüğü Ar-Ge çalışmalarıyla dikkat çeken TürkTraktör; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 3. Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi’nde, birçok Ar-Ge merkezini geride bırakarak otomotiv dalında birincilik ödülünün sahibi oldu.Türkiye’de otomotiv yan sanayinin kurulmasına öncülük eden TürkTraktör, özellikle patent çalışmalarına yaptığı yatırımlarla bugün 103 patent, 8 endüstriyel tasarım, 29 marka ve 27 internet alan adı içeren bir portföye ulaştı.
“Enerji Verimli Endüstriyel Tesis” kategorisinde Türkiye Birincisi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından 15’incisi düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması’nda (SENVER), 20 işletmenin değerlendirildiği “Enerji Verimli Endüstriyel Tesis” kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.
Enerji yoğunluğunu son 3 yıl içinde (2011-2013), yıllık ortalama %41,4 azaltan (toplam enerji tükeatiminin (kw/h). üretilen toplam traktör miktarına göre eşitliği) TürkTraktör; motorlu taşıt, römork ve yarı römorklar alt sektörü içerisinde “Enerji Yoğunluğunu En Çok Azaltan İşletme” seçildi.