Özel Kastamonu Anadolu Hastaneleri Dyt. İrem Demirilyas, son günlerde yaygın olan grip salgınına karşı bağışıklık kazanılması için yeterli ve dengeli beslenmenin yeterli olacağını söyledi.
Dyt. İrem Demirilyas, son günlerde grip salgını, soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığında artış görüldüğüne dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Bu hastalıklardan korunmada, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yeterli ve dengeli beslenme de oldukça önemli yer tutar. Öğün atlanmaması, uzun açlıklardan kaçınılmasına dikkat edilmelidir. Öğünler içerisinde en önemlisi ise sabah kahvaltısıdır. Kahvaltı yapmadan güne başlamak verimi düşürür. Sabah kahvaltısında süt, yumurta veya peynir gibi protein içeren besinlerin yanı sıra vitamin ve minerallerden zengin sebze ve meyvelerin tüketiminin bağışıklık sistemi için oldukça önemli. Aynı zamanda, A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyveler tercih edilmelidir. Vitamin ve minerallerin çoğu, sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunduğundan yenilebilenlerin kabukları soyulmamalı, soyulması gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyulmalıdır. B ve C vitamini gibi bazı vitaminler ısı ile kolayca kayba uğradığından sebzeler mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirilmelidir. Suda eriyen vitaminlerin (vitamin C, B2, folik asit vb) büyük bir kısmında kayıplar olduğu için sebzelerin haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir. E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmakta, E vitamininin iyi kaynakları olan; yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi önemlidir. Ancak kurubaklagillerin protein kalitesini arttırmak için tahıllarla ve C vitamininden zengin besinlerle tüketilmesi daha yararlıdır. İmkan dahilinde günde 1 avuç fındık, ceviz vb. yağlı tohumlardan yenilmelidir. Korunmak ve daha hızlı atlatmak için; kefir, keçi boynuzu, yeşil çay, ıhlamur, ekinezya, kuşburnu, zencefil gibi spesifik besinleri tüketebilirsiniz.”