Renault, otomobilde orta sınıfa geri dönüyor. Bir zamanlar Laguna adıyla yer aldığı D segmentinde son çaresi Latitude olmuş ama o da beklenen ilgiyi görmemişti. VW Passat’ın Avrupa ve Türkiye’de açık ara lider olduğu D segmentinde artık BMW, Audi, Mercedes’in de “küçük” hacimli motorlara sahip modelleri iyi iş yapıyor.

 

Avrupa’da 1 milyonun üzerinde satılan D segmenti otomobillerde sedanların ağırlığı yüzde 85’lerde.
Türkiye’de ise Passat’ın açık ara liderliği söz konusu ve segmentin bu yılki satışlarının 68 bin adeti geçmesi bekleniyor. Geçen yıl 65 bin adete yaklaşan orta segment araçlarda filoların payı büyük. Dizel ve otomatik kombinasyonlu orta sınıf araçlar makam aracı olarak tercih ediliyor.

Renault, uzun süredir üzerinde çalıştığı ve bu kez adını da yeniden koyduğu Talisman ile derdine “tılsımlı” bir çare arıyor.


Adının tılsım anlamına geldiği belirtilen Talisman, üç başlı ejderha olarak rekabete katımaya başlıyor. Şubat ayının başında Türkiye’de 2016 model olarak tamamen yeni tasarımıyla yola çıkacak yeni Talisman, biri 110 beygir gücündeki 1.5 diğerleri ise 130 ve 160 beygir güçlerindeki 1.6 litrelik dizel motorlarla Passat ve Skoda Süperb başta olmak üzere Opel İnsignia, Peugeot 508, Audi A4 gibi “ilahlara” meydan okuyacak.

En büyük kozu üç çatal başı. Yani rakiplerinin her biri tek bir dizel motor seçeneği sunarken, yeni Talisman üç ayrı dizel motorla sahneye çıkıyor.
Bu yıl 70 bin adetin biraz altında satışı beklenen D segmentinde pazarın yüzde 80’i sedan ve bunun da yüzde 80’i dizel araçlardan oluşuyor. Bu ortamda üç başlı ejderhanın şansı ortaya çıkıyor.

Tabii Talisman’ın tek şansı biri kendini kanıtlamış, diğer ikisi ise alev saçan “üç kafası” değil. MultiSense adı verilen ve araçtaki br çok teknolojik sistemi kontrol eden yeni "merkez" ise yeni Talisman'ın bir çok özelliğine kontrol imkanı sağlıyor.

MULTİSENSE ve 4CONTROL TEKNOLOJİLERİ

Sistem, kendine kurulu 4 mod ile bir kişisel moddan oluşuyor. Hazır 4 mod, Sportif, Nötr, Eco ve Confor adlarını taşıyor ve isimlerine uygun şekilde aracın karakterini değiştiriyor. Karakteri değişen aracın ambiyans rengi de değişiyor. Bu da iç ortamda mordan maviye, yeşilden pembeye rup halinize uygun yolculuk yapmanızı sağlıyor.

Her mod, aracın süspansiyonlarından vites kutuuna, direksiyonundan, gösterge paneli rengine kadar bir çok değişimi beraberinde getiriyor.

4Control ise Renault'nun arka tekelerlerin de hareket etmesini sağlayan yeni sistemi.

Marka bunu önce bu yılın başında Avrupa'da yollara çıkan Espace modelinde kullandı. Şimdi Talisman'da bir ay sonra da yeni Megane'de bulunacak bu özellik ise aracın şehir içi kullanımna katkı sağlıyor. Özellikle dar sokaklarda 360 derece dönmek için gereken çapı 4.85 metre uzunluğundaki araç için 10.5 metreye indiriyor.

Bu özellik araç hızı 60 km'ye kadarken çalışıyor. Daha üst hızlarda devreden çıkarak, yol tutuşu güvensiz olmaktan çıkarıyor.

GÜVENLİK TEKNOLOJİYE EMANET

Yeni Talisman, Aktif araç takip sistemi, şerit takip sistemi, kör nokta uyarı sistemi, trafik işareti okuyucu sistem gibi yeni dönemin tüm teknolojilerine sahip. Head up display ekran ile gözünüzü yoldan ayırmadan, araç bilgilerini görebiliyorsunuz.

Aracın kumandalarına direksiyondaki tuşların yanı sıra dokunmatik ekrandan ve kolçağın devamındaki orta konsoldaki ana tuştan ulaşabiliyorsunuz.

FİLOCULAR BAKTI, PERAKENDE 2016 ŞUBATINDA

Türkiye yollarına 2016 yılı şubat ayında çıkacak yeni Talisman için macera aslında ekim ayı sonlarında filo şirketlerinin yöneticilerinin test sürüşleriyle başladı. Filo şirketleri aracı beğenmişler. ama Renault Mais yöneticileri aracın perakende de daha hızlı satışı için istekliler.

Baz versiyonu Touch, donanımlısı ise Icon olarak yollara çıkacak yeni Talisman'da üç ayrı güce sahip iki ayrı motor seçeneği manuel ve düz şanzımanla seçilebilecek.

Öndeki araçla mesafe kontrolü sağlayan aktif güvenlik donanımları ayrı bir paket olarak satılacak.