Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ), Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğünce desteklenen ‘Tabiatta Ders Var’ projesi kapsamında ilkokul öğrencilerine doğayı sevdirmek ve tabiattaki yaşayışı anlatabilmek adına sınıf dışı eğitim veriliyor. Bu kapsamda ilk etapta 120 öğrenci ve 20 öğretmene tabiatta ders verildi.
Proje kapsamında tabiattaki derslere katılan her bir öğrenciye içerisinde dürbün, büyüteç, yapışkan, makas ve kuşların bilgilerinin olduğu kitapçık ve benzeri materyallerin bulunduğu çanta veriliyor. Öğrenciler çantadaki bu malzemeler ile birlikte doğada gözlem yapıyor ve buldukları bulguları kayıtlarına geçiriyor. Öğrenciler 3 aşamada doğa derslerini alıyor. İlk olarak Çayır Dünyası etkinliği ile doğada buldukları bitkiler ve hayvanlarla ilgili çalışma yaparak bir besin zinciri oluşturuyorlar. İkinci aşamada ise OMÜ Ornitoloji Merkezini ziyaret eden öğrenciler, kuş halkalaması hakkında bilgi alıp, göç zamanı etkinliğine katılıyorlar. Son olarak da doğaya gelen öğrenciler, burada hocaları eşliğinde hayvanların yaşayış biçimleri ve göç hareketleri hakkındaki bilgileri uygulamalı olarak öğreniyorlar.
Tabiatta ders çalışmasını, Samsun Valisi İbrahim Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kızılırmak Deltası Kuş Cennetine giderek denetledi. Öğrencilerin doğada ders yapmalarını izleyen ve öğrencilerle sohbet eden Vali Şahin ve Başkan Yılmaz, projenin çocuklar üzerinde olumlu etki bıraktığını belirtti.
Çocukların her bilgiyi doğada görerek öğreneceğini belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Ders dışı eğitimler, dünyada dikkate alınır olmaya başladı. Her birimiz çocukken bir kır gezisini hep hatırlarız. Ama sadece sene sonu gezileri gibi bir kültür, eğlence ya da tabiat gezisi olurdu. Bizim şu anda özellikle içinde bulunduğumuz Kızılırmak Kuş Cenneti, uçsuz bucaksız bir alan. Burası 550 bin dönüm, 55 bin hektarlık bir alan. Buranın öncelikle farkındalığını oluşturalım diye bu projeyi yürütüyoruz. Bu proje inşallah çocuklarımızın bilgilerini artık, ‘ya şu sınıftan biran önce kurtulsak’ yerine ‘şu sınıfımıza biran önce çıksak’ düşüncesiyle koşacaklar. Bu yavrularımızın her biri tabiat sever olacak. Çünkü her biri son derece mutlu. Bir taraftan ders öğrenirken bir taraftan da yüzleri gülüyor. Sınıf ortamı her birimizi sıkar. Çocuklar, en çok kışın kar tatili yapan yöneticileri ve valileri sever. Ama biz belki kışın kar yağdığında da çocuklarımızı buraya getirteceğiz. En azından tatil değil ama eğlenerek bir takım şeyleri görecekler. Üşüyerek soğuğu, terleyecek sıcağı görecekler” dedi.

“BURANIN FARKINDALIĞINI ARTTIRARAK TURİZME KAZANDIRACAĞIZ”
Kuş cennetinin farkındalığını anlatarak şehre turizm alanı olarak kazandıracaklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Tabiatın, yaşamın birbirini etkileyen bir zincir olduğunu, her şeyin yaratan tarafından yaratılışının bir nedeni olduğunu, her yaratılmışın bir faydası olduğunu anlatmaya dönük olan bir uygulamalı tabiat bilgisi dersindeyiz. Büyükşehir belediyesi olarak Kızılırmak Deltası Kuş Cennetinde bu algıyı oluşturmaya yönelik Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valimizin çabasına katkı vermeye çalışıyoruz. Bu katkı sayesinde burayı ziyaret eden çocuklarımız, ders alan çocuklarımızın hepsi akşam eve gittiklerinde velilerine, annelerine, babalarına bu tabiatın güzelliğini, zenginliğini anlatıyor. Buranın farkındalığını arttırıyorlar. Biz de bu farkındalığı arttırarak, bu büyük potansiyelin, bir turizm potansiyeli haline getirerek şehrimizin önemli bir turizm kazanım alanı haline dönüştürmeye yönelik çabamıza katkıda bulunuyoruz. Çocuklarımızın her birini doğasever, her birini birer doğayla iç içe yaşama yönündeki bilinç ve kültürlerini geliştirmeye dönük katkı sağladığından ötürü, ben de son derece mutluyum” diye konuştu.

“PROJE İLE 672 ÖĞRENCİ TABİATTA DERS ALACAK”
Proje ile 672 öğrencinin tabiatta ders alacağını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, şunları söyledi: "Tabiatta Ders Var projesiyle ilgili olarak ilimizin en büyük sulak alanı olan Kızılırmak Delta Kuş Cennetinde öğrencilerimizin buradaki doğal hayatı yakından tanımaları ve doğal hayatın döngüsü hakkında bilgi sahibi olmaları için bu projeyi yönetiyoruz. Bu proje ile birlikte 672 öğrencimizin tabiatta ders almalarını sağlayacağız. Bununla çocuklarımızın hayat döngüsü üzerinde bilgi sahibi olmasını hedefliyoruz.” 

ÖĞRENCİLER DOĞADA DERS YAPMAKTAN MUTLU
Doğada ders yapmanın sınıfta ders yapmaktan daha güzel ve akılda kalıcı olduğunu belirten öğrenciler şunları söyledi: “Bence burada ders görmemiz daha güzel. Çünkü gerçekten görerek ders yapıyoruz. Şuanda doğadayız. İmkanlarımız var. Doğada bize ayrılan alanlarda değişik gördüğümüz bitkileri, hayvanları topluyoruz. İsimlerini yazıyoruz.” 
Proje ile 1 yıl boyunca 28 okuldan 672 öğrenci, 48 öğretmen ve 48 öğretmen adayına tabiatta ders verilecek. İlk dönem 19 Kasım’da sona ererken, ikinci dönem Nisan ayında başlayacak ve Mayıs ayının sonuna kadar devam edecek.