Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) tarafından Türkiye genelinde Bilimsel, Laik Anadilinde Eğitim Hakkı ve Demokratik Yaşam İçin bugün okullar boykot edildi.
Kamu Emekçileri Sendikası’na (KESK) bağlı Eğitim-Sen, Türkiye genelinde bugün okul boykotu düzenledi. Bilimsel, Laik Anadilinde Eğitim Hakkı ve Demokratik Yaşam İçin yapılan okul boykotu eylemi kapsamında bugün Diyarbakır’da öğretmenler yürüdü. Eğitim-Sen Şubesi önünde toplanan aralarında öğretmen ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in katılımıyla Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne kadar yürüyüş düzenlendi.
Eğitim-Sen’in öncülüğünde yapılan yürüyüş boyunca katılımcılar anadilde ve laik eğitim için sloganlar attı. Yürüyüşün son bulduğu Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan kalabalığa seslenen KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Anadolu ve Mezopotamya’nın çok kimliliğe sahip olduğunu ifade ederek, asimilasyon politikalarına dikkat çekti. Bölge halkının asimilasyon politikalarına karşı durduğunu aktaran Özgen, şöyle konuştu: “Anadolu, Mezopotamya ve Ortadoğu çok dilli, çok kültürlü kimlik yapısı aslında tarihten gelen ortak yaşamı örgütlenmiş birçok örnekle doludur. Ama biliyoruz ki, geliştirilen politikalar tekçi, otoriter ve partizan tutumların öne çıkması dinsel anlamda, etniksel anlamda, inançsal anlamda, birçok halkları hem birbirine kırdırtmış hem de birbirine düşmanlaştırarak, birilerinin egemen ideolojileri çerçevesinde iktidarlarını pekiştirmiştir. AK Parti hükümetinin de belli bir süredir bu inkarcı ve asimilasyoncu politikalarını muhafazakarlık ve siyasal İslam olgusu üzerinden yeni bir iktidar olgusuna evrilmesinin artık hiçbir karşılığı yoktur.”
Anadilde eğitim talebinin bu ülkede asimilasyoncu, inkarcı, tekçi politikalara karşı bir mücadele geçmişinin olduğunu ifade eden Özgen, Kürtlerin kendi siyasal talepleri çerçevesinde öne çıkardığı bu olgu bugün Türkiye’de bütün halkların bütün inançların ortak gelecek talepleri haline geldiğini belirtti. Bugün yapılan bu eylemin Türkiye çapında hayat bulmasının önemli olduğunu söyleyen Özgen, taleplerinin hayat bulana kadar muhalif olan herkesle beraber mevcut taleplerin sürdürülmesinde ısrarcı olacaklarını bildirdi. Özgen’in açıklamasının ardından grup olaysız dağıldı.