SAMSUN (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Samsun'da Bayraktepe ve Amazon bölgeleri ile Şahin Kanyonu'nun tabiat parkı ilan edildiği bildirildi.

 Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdür Yardımcısı Mahmut Temel, gazetecilere yaptığı açıklamada, Samsun'a 3 yeni tabiat parkı kazandırıldığını söyledi.

Tekkeköy ilçesinde 132 hektarlık Bayraktepe ve Terme ilçesinde 553 hektar alanda bulunan  Amazon bölgeleri ile Vezirköprü ilçesinde 734 hektarlık alanı kapsayan Şahinkaya Kanyonu'nun bakanlıkça tabiat parkı ilan edildiğini bildiren Temel, yeni oluşturulan alanlarla kent genelinde tabiat parkı sayısının 5, korunan alan sayısının da 11 olduğunu kaydetti.

Bayraktepe Tabiat Parkı ile ilgili bilgi veren Temel, "Samsun'un şehir merkezine olan yakınlığı, görsel peyzaj ve deniz manzarasının yanında piknik amaçlı günübirlik kullanımı bu alanı öne çıkartıyor. Kır evlerinde, karavan veya çadırda konaklama imkanı bulunuyor. Ayrıca ziyaretçiler, burada doğa yürüyüşü, yaban hayatı gözlemi, flora ve fauna gözlemleme, fotoğrafçılık, atlı yürüyüş, bisiklet gezisi gibi pek çok etkinlik yapabilir. Bölgenin eko turizm potansiyeli çok yüksektir" dedi.

Amazon Tabiat Parkı'nın adını Amazon kadın savaşçılarından aldığına dikkati çeken Temel, şunları söyledi:

"Terme ilçesine yakın bir saha olan Amazon, Türkiye'nin en büyük deltalarından Yeşilırmak Deltası'nın içerisinde bulunuyor. Barındırdığı zengin flora ve fauna biyoçeşitliliğinin yanında birçok yaban hayatına ev sahipliği yapıyor. Bakanlığımız tarafından yıllardır sülün yerleştirilen sahaya yakın bir noktada. Ayrıca doğa yürüyüşü, yaban hayatı ile flora ve fauna gözlemleme gibi aktivitelerde de kullanılabiliyor."

Temel, Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı'nın ise eşsiz güzelliğe sahip olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de baraj gölünün kanyon ile buluştuğu ender yerlerdendir. Tekne gezileri, doğa yürüyüşü, yaban hayatı gözlemi gibi etkinliklere ev sahipliği yapabilir. Samsun'un doğa turizmine ve halkımızın doğayla bütünleşmesine büyük katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.