ZONGULDAK (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, " Kadınlarımızı görmüyoruz. İsraf ve haram kültüründen kurtulmak için genç kızlarımızı girişimci olmaya teşvik etmemiz lazım" dedi. 

Hisarcıklıoğlu, Devrek TSO Başkanı Zekayi Bükrü'yü ziyaretinde yaptığı konuşmada, ilçenin bastonda Türkiye markası olduğunu belirterek, "Yurt dışından gelen misafirlerim baston isteyince Devrek'ten talep ediyoruz. Devrek'in bastonun yanı sıra diğer işlerde de marka olması gerekir. Elinizde yöresel ürünleriniz var. Ağaç üzerine de markaya ihtiyacınız var. Allah size orman, yeşillik ve su vermiş. Büyükşehirde yaşayanlar tabiatla buluşmak istiyorlar. Turizm açısında da elinizde büyük bir fırsat var" ifadesini kullandı.

Filyos projesinin Türkiye projesi olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Bugün Türkiye'nin GAP'tan sonra olabilecek en büyük projesi Filyos Vadisi Projesidir. Filyos Vadisi Projesini hayata geçirebilirsek Batı Karadeniz'in, aynı zamanda İç Anadolu'nun sanayi ile denizle ve uluslararası alanla ulaşabilecekleri en kısa noktadır. Limanıyla lojistik merkezleriyle endüstri yatırımlarıyla ve ticaret merkezleriyle beraber yapılacak komplike bir iş. Elinizde müthiş bir potansiyel var. Bu proje Türkiye'nin zenginleşme projesidir. Elimden ne geliyorsa bu konuda destek vermeye hazırım." 

- "Son 30 yılda Türkiye girişimciliği öğrendi"

Türkiye'nin petrolü ve doğalgazının bulanmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Allah bize müthiş bir müteşebbis ruhu vermiş. Bu yaratılıştan gelen bir hadisedir. Son 30 yılda Türkiye girişimciliği öğrendi. Zenginleşebilmemiz için girişimci sayımızı arttırmamız lazım. Girişimci sayımızı arttırmadan zenginleşmemiz mümkün değil. Türkiye ile nüfusu eşdeğer olan ve ekonomisi daha önde olan ülkelere baktığımız zaman o ülkelerdeki en önemli avantaj, o ülkenin girişimci sayısı ülkemizden daha fazla. Bu kapsamda erkekler, Türkiye'de sayı olarak geldiğimiz nokta 1 milyon 430 bin'dir, 70 bin de kadın girişimcimiz var. Nüfusumuzun yarısı kadın ama israf, haram kültüründen geliyoruz. Kadınlarımızı görmüyoruz. İsraf ve haram kültüründen kurtulmak için genç kızlarımızı girişimci olmaya teşvik etmemiz lazım. Babalar ve anneler olarak kızlarımız çok iyi eğitim alsın istiyoruz ama sonrasında evlensinler ve iyi bir koca bulup evde çocuk baksınlar istiyoruz. Bu yanlış. Eğer çocuğumuzun iyi bir eş ve iyi anne olmasını istiyorsak onu eğitime ayırın ama hem kimya mühendisi hem de iyi bir eş olsun diyorsan bu yanlış. Okuduğu okuldaki kapladığı sıra benim çocuğumun hakkı var. Eğer o kızımızı kimya mühendisi olduktan sonra evde oturtmayı ve çocuğuna bakmayı düşünüyorsak onun eğitim yeri ayrı. Yoksa benim ve sizin çocuğunuzun kimya mühendisi olması engelleniyor. Burada 77 milyonun hakkı var."

"Her şeyde peygamber efendimizi örnek alırken niye kız çocuklarımızda peygamberimizi örnek almıyoruz" diyen Hisarcıklıoğlu, "Peygamber efendimizin eşi Hatice validemiz, Mekke'nin en büyük tüccarlarındandı. Peygamber efendimiz onun yanında çalışırdı. Dinimizin ve inancımızın ticarete ve girişimciye bakış açısı bu. Kızımızın kurtuluşunu ve öbür dünyasını düşünüyorsak ne olur kızlarınızı girişimci yetiştirin" dedi.