Üreticiler için önemli geçim kaynaklarından birisi haline patateste hasat çalışmaları devam ediyor. İzmir'in Ödemiş ilçesinde de üreticiler, hasatla birlikte hummalı bir çalışmanın içerisine girdi. Geçim derdine düşen üreticiler, geçtiğimiz yıllardaki gibi fiyatlardan umduğunu bulamadı. Bir zamanlar ithalat edilmesi bile düşünülen patatesin kilogram fiyatları, tezgahlarda 75 kuruş ve 1 lira arasında satılmaya başlarken, bu durum üreticileri de kara kara düşündürmeye başladı. Patatesin dibe vurmasından dolayı sıkıntılı günler geçiren üreticilerden bazıları, zararına satış yapmaya başladı.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ: "YURT DIŞI İHRACAT KAPILARI AÇILMALI"

Çözüm önerilerinde de bulunan ziraat mühendisleri ise üreticinin maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğine dikkat çekerek, yurt dışı ihracat kapısının açılmasını ve doğru planlı üretimin devlet eliyle hayata geçirilmesi önerisinde birleşti. Pazarcı esnaflarından Mehmet İpek, yeni dönemde fiyatların düşük olduğunu en çok üreticinin mağdur olduğunu söyledi. İpek, "Ödemiş patatesinde hasat başladı; ancak piyasa çok kötü halde. Bugün patates tarlada 25-30 kuruşa satılıyor bu fiyatlar maliyetinin bile yarısı durumda. Üretici çok mağdur olmuş halde biz pazarcılar olarak toptan fiyat alıyor perakende fiyattan satıyoruz. Çok para kazanmıyoruz belki; ama üreticimiz gibi mağdur olmuyoruz. Bugün patatesin tarlada en az 70 kuruş olması gerekiyor. Geçen yıllarda tezgahta 1 TL 50 kuruşa sattığım patatesi bu yıl 75 kuruş 1 TL’den satıyorum. Her şeye zam gelirken patatesin gerilmesi Ödemiş’in de geriye gitmesi, üretiminde geriye gitmesi demektir" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA ÜRETİCİ TEHLİKEYE GİRER"

Bir başka esnaf Hatice Sümer ise şöyle konuştu: "Bugün yeni patateslerden satın alıyorum geçen yıllara göre gerçekten çok ucuz. Bu durum tüketici için güzel olabilir belki ama üreticinin mağdur olmaması da önemlidir. Üretici umduğunu bulamazsa önümüzdeki yıllarda üretim tehlikeye girer ve değerlerimiz kaybolur. Onun için dengelerin iyi olması gerektiğini düşünüyorum. Şimdi aldığım patatesi Ankara’ya götüreceğim. Herkese hayırlı işler bol müşteriler diliyorum.”