Gazeteci Mehmet Ali Birand, ölümünün 1. yıldönümünde Anadolu Hisarı'ndaki mezarı başında anıldı. Törene ailesinin yanı sıra meslektaşları ve çok sayıda seveni katıldı.

Mehmet Ali Birand, Beykoz Anadolu Hisarı Mezarlığı'ndaki aile kabristanında ölümünün 1. yılında anıldı. Törene eşi Cemre Birand, oğlu Umur Birand’ın yanısıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Gazeteci Taha Akyol, Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni Süleymen Sarılar, FOX Ana Haber Spikeri Fatih Portakal ve çok sayıda mesai arkadaşı katıldı.

Törende konuşan Cemre Birand, ölümünün artık kati olduğunu nihayet bugün anladıklarını belirterek, bundan sonra geri gelmeyeceğini anladığını söyledi. Oğul Umur Birand ise bir yılın çok yavaş geçtiğini her saniyenin bir hafta, her günün kendisine bir ay gibi geldiğini söyledi. Umur, ”Yeri doldurulamayacak bir insan olduğunu bu yıl anladım. Hep biliyorduk ama tabi baba olunca aile içerisinde gırgır geçiyorduk onunla işte ben gittikten sonra lafları üzerine. Hem medyada hem baba olarak hem de dede olarak çok eksik bir yıl geçti. Ve hep öyle geçecek. Çünkü yerini dolduracak hiçbir şey yok." ifadelerini kullandı. Torun Umberto Birand’ında dedesinin nerde olduğu sorusunu kendilerine sorduğunu söyleyen Umur Birand, ”Anneme soruyor. Kızıyor galiba dede nerde. Bu çok zor işte. Çünkü bir parçasıydı dede olarak. İşte yıldızlarda, işte bak orda, bak sana bakıyor. Sen onunla konuşabiliyorsun ama o senle konuşamıyor şeklinde anlatıyoruz ama daha çok genç. O da bizim gibi eksikliğini hissediyor.” diye konuştu.

Gazeteci Taha Akyol'da Birand'ın saf olduğunu söyleyerek, ”Bazen o saflığı siz plan yapıyor zannederdiniz halbuki saflıktı. Bazen de ya bu kadar birikimli adam nasıl böyle saf oluyor diyebilirdiniz. İşte sıcak, sevecen, dost olması bundan kaynaklanıyordu.“ ifadelerini kullandı. Süleyman Sarılar ise, ”Onu gerçekten çok özlüyoruz hepimiz çok özlüyoruz. Onsuz bir yılı geçirmek gerçekten çok zordu. Ama onun dediği gibi hayat devam ediyor. Onu çok arıyoruz. Bugün Türkiye’nin ona gerçekten çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bütün olan bitenlere daha sakin, daha uzlaşmacı bir tavır ve daha demokrat bir tavırla durun ne oluyor diyeceğini hayal ediyorum.” dedi.

Törende konuşan Fatih Portakal ise bir sene içerisinde çok şeyin değiştiğini ve bu yoğun gündemde acaba Birand hayatta olsaydı neler yapardı diye düşündüğünü söyledi.

Anmanın ardından Cuma namazı sonrası Kavacık Hasan Yavuz Caminde Birand için mevlit okutuldu.