GİRESUN (AA) - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, "Geçen yıl 5 bin ton civarında fındık almıştık, bu yıl 10 bin ton hedefimiz var" dedi.

Bayraktar, Entegre Fındık İşleme Tesisleri'nde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'de 8 Ağustos'ta, Batı Karadeniz'de 20 Ağustos'ta fındık alımına başladıklarını hatırlattı.

Fiyatlardan bir kısım üreticilerin mutlu olduğunu dile getiren Bayraktar, "Bu yıl ürünün azlığı sebebiyle fiyat sorunu yok. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da fındık alımına devam ediyoruz. İki yöntemimiz var; bir, piyasa koşullarında peşin alım, iki, emanet alım" dedi.

Bayraktar, Doğu Karadeniz ile Batı Karadeniz'de Levant (Kabuklu fındık) ve Giresun kalite fındık anlamında bir kısım fiyat farklılıkları olduğunu belirterek, "Fındık, kesinlikle 10 liranın üzerinde bir rakamla seyredecek demiştik. Şu anda gözüken de o. Alımlarımız tüm bölgelerde devam ediyor, eğer üreticilerimiz bu alımlara ilgi gösterirse bize gelecek tüm üreticilerin fındığına talibiz. İlla emanete vermek isterse tüm depolarımız üreticinin emrinde" diye konuştu.

 

- Alınan fındıklar işlenecek

Giresun'da alımını yaptıkları fındığa kilogram başına 11,60 lira ödediklerini dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bu, aslında iyi bir şey. Bizim amacımız, üreticinin alternatif alıcısını oluşturmak. Bahçeden aldığımız fındığı süreç içerisinde nihai mamule kadar FİSKOBİRLİK'i hepsini yapar hale getirmek istiyoruz. Biz istiyoruz ki fındığı üreticiden alalım, fındık mamulleri ne olabiliyorsa yapalım. Kabukluysa kabuklu, natürelse natürel, ezme, nuga, çikolata... Bu anlamda FİSKOBİRLİK iyi gidiyor, bundan sonra da üreticiden fındığı almaya çalışacak. Sonuç itibarıyla, fındık mamulleriyle ilgili ne yapılıyorsa, bunlarla ilgili gerekli yatırımları yapmak düşüyor."

Lütfi Bayraktar, Batı Karadeniz'de fındık alımının yeni başladığını belirterek, "Bir kısım kooperatiflere ilgi var, biz üreticilerin getirdiği bütün fındığa talibiz. Geçen yıl 5 bin ton civarında fındık almıştık, bu yıl 10 bin ton hedefimiz var. 10 bini geçersek iyi olur, yalnızca 10 bin rakamıyla sınırlı değiliz, üreticilerin fındığının tamamına talibiz" ifadesini kullandı.

Bayraktar, bu yıl ürünün az olduğunu ve stokta da fındık olmadığını dile getirerek, "Mutlaka fındık fiyatları yükselecek, bazen dalgalanmalar olacaktır. Yine tedbiri elden bırakmayalım, bugün 11,60 lira vermişiz dolayısıyla fiyat 15 liraya kadar gidebilir. Biz fındığı 15 liradan satmaya hesaplarken birçok üreticimiz bahçesinde yemeye dahi fındık bulamıyor. Tüm dünyayı, geçmiş sezonlarını biliyoruz, geçmişte yapılan spekülasyonları da biliyoruz. Bu anlamda, üreticilerin, FİSKOBİRLİK'in yalnız bırakıldığını da biliyoruz. Bu sebeple üreticilerimiz bu seneyi bir piyango sezonu olarak görsün" diye konuştu.