Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Daşdağ, Diyarbakır Bahçeşehir Koleji Vadi Evleri İlkokulu’nda düzenlediği konferansta, elektromanyetik kirliliğe dikkat çekti.
Diyarbakır Bahçeşehir Koleji Vadi Evleri İlkokulu toplantı salonunda düzenlenen konferansa, Prof. Dr. Daşdağ, okul öğretmenleri ve öğrenciler katıldı. Konferansta konuşan Prof. Dr. Daşdağ, toplumun, cep telefonu, bilgisayarlar gibi kablosuz iletişim araçlarını, elektrikle çalışan tüm araç ve gereçlerin çevrede meydana getirdiği kirlilik tehlikesinin ve bunların neden olabilecek sağlık sorunlarını önemsemediğini ya da farkında olmadığını söyledi. Cep telefonları ve tüm kablosuz iletişim araçlarının, çevreye mikrodalgalar ve çok düşük manyetik alanlar yaydığını belirten Prof. Dr. Daşdağ, bu risklerden özellikle hamile bayanların, bebeklerin, çocukların ve gelişme çağındakilerin korunmasının önemli olduğunu dile getirdi. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2011 yılında, cep telefonları ve diğer kablosuz iletişim araçlarının yaydığı ışınları “2B” grubuna, yani “Kansere neden olabilen etkenler” grubuna aldığını anlatan Prof. Dr. Daşdağ, tüm elektrikli araç ve gereçlerin çevrede oluşturduğu oldukça düşük manyetik alanların ise, çok önceler Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu gruba alındığını bildirdi.
Kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olduğu ileri sürülen bu ışınların risklerin nasıl azaltılabileceği ve toplumda bu konuda duyarlılığın nasıl oluşturulabileceğinin tartışıldığı konferans, öğrenciler ve veliler tarafından ilgiyle izlendi.