AMASYA (AA) - Amasya'nın Taşova ilçesinde 48 yıldır elek yapıp satan 59 yaşındaki Dursun Gezici, üçüncü kuşak olarak sürdürdüğü mesleğini zorluklara rağmen yaşatmaya çalışıyor.

Kaybolmaya yüz tutan mesleklerden elekçiliği üçüncü kuşak sürdüren Gezici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğini babasından, babasının da kendi babasından öğrendiğini söyledi.

Çocuk yaşta bu işe başladığını dile getiren Gezici, "Bu mesleğin zamanı geçti ama yine de devam ettirmeye, ekmek paramızı kazanmaya çalışıyoruz. Bu meslek sayesinde çocuklarımızı okuttuk, büyüttük" dedi.

Yeni neslin bu işlere pek heves etmediğini, kendi çocuklarının da bu başka işler yaptıklarını anlatan Gezici, "Otuz sene önceye kadar bu meslek popülerdi, 40-50 elek sattığımız günler oluyordu. Şimdi pek alan yok. Günlük 3-5 tane satıyoruz. Diğer ilçelerdeki pazarlara gidiyorum. Köyleri dolaşıyorum. Nadiren günde 10 tane sattığımız da oluyor" diye konuştu.

Gezici, "Bu mesleği benden başka bölgede yapan yok. Ülke genelinde de çok fazla kaldığını sanmıyorum. Mesleğe hevesli olan pek kalmadı" ifadesini kullandı.

Elek ustası Dursun Gezici'nin eşi Hayriye Gezici de eşiyle köyleri, pazarları dolaşarak satış yaptıklarını belirterek, "Çocuklarımı bu iş sayesinde büyüttüm. Kuşburnu, salça, nohut ve fasulye eleği yapıp satıyoruz. Önceden işlerimiz daha iyiydi ama şimdi az. Her şey makine gücü ile olduğu için eskisi gibi talep yok" dedi.