Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sabah namazını 52 yıl sonra camiye dönüştürülerek yaklaşık 2 yıl önce ibadete açılan Ayasofya Camisi’nde kıldı.
Sahur sonrası sabah namazını Ayasofya Camisi’nde kılan Arınç, cami çıkışı basın mensuplarını sorularını cevapladı. Arınç, Ayasofya Camisi’nin eskisinden daha çok halkın ve turistlerin rağbet ettiği bir mekan haline geldiğini belirterek, “Sabah namazını arkadaşlarla birlikte Ayasofya’da kıldık. Fatih’in Trabzon’u fethinden sonra burası kilise olmaktan kılıç hakkı olarak fetih hakkı olarak camiye dahil edilmişti. 400 yılı aşkın bir zaman cami olarak ibadete açık oldu. Sonra araya bazı devreler girdi, müze olarak kullanıldı. Sonradan burasının Kültür Bakanlığı ile müze olmakla ilgili mahkeme kararları Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün lehine neticelendi. Burasının cami olduğunu tahakkuk etti. Gayrimenkul ile ilgili bir kanun var; orada ’İbadet dışında başka bir sebeple kullanılamaz’ diyor. Burası da cami olduğuna göre ibadete açık hale getirilmesi lazımdı. Vakıflar Genel Müdürlüğümüz bir çalışma yaptı. Vakfiyesinde de cami olarak kayıtlıdır, tapu kaydında. Yıllar sonra tekrar cami olarak ibadete açıldı. Aynı zamanda içinde eski kültür ve tarih varlıklarına ait olan kısımları da çok iyi bir şekilde muhafaza edildi. Bu şekilde ibadete açılması hem de geçmiş yüzyılların izlerini taşıyan büyük bir tarih zenginliğine sahip olmasıyla Ayasofya Camisi eskisinden daha çok halkımızın ve turistlerin rağbet etiği mekan haline geldi" dedi.
Bursa’daki Ayasofya Camisi’nin de ibadete açıldığını hatırlatan Arınç "Bunlar iki arkadaştır. Biri İznik’te Orhan Ayasofya Cami var, Osman Gazi ‘nin oğlu Orhan Gazi’nin Bursa’yı fethinden sonra 700 yıl kadar cami olarak ibadete açık kalmıştı, sonra bir restorasyon vesilesiyle o da müzeye tahvil edildi. Sonunda mahkeme kararlarıyla oranın da bir cami olduğu ortaya çıktı. Bundan bir yıl kadar önce İznik’deki Orhan Cami’nin yani halk arasında tarihte bilinen ismiyle Ayasofya Camisi ibadete açılmış oldu. Böylelikle bizim dönemimizde Allah-a hamd olsun, iftihar ediyoruz. Yüzyıllar boyu cami olarak kullanılan burası tekrar asli haline rücu etmiş oldu. Trabzon halkıda buranın Ayasofya olarak tekrar ibadete açılmasında büyük bir memnuniyet duyuyor. Trabzon halkına teşekkür ediyoruz” diye konuştu.