Kayseri’nin Talas İlçesinde yaşayan Ali Yanıklar isimli genç okuldan arta kalan zamanlarda yukarı Talas’ta bulunan tarihi eserleri gezmek isteyen turistlere rehberlik yaparak harçlığını kazanıyor.
Rehberlik yapmaya 10 yaşında başladığını belirten Ali Yanıklar, "Şuan 15 yaşındayım. Beş seneden beri rehberlik yapıyorum. Buraları gezmek için gelen turistlere, üniversite öğrencilerine ve Kayseri’nin çeşitli yerlerinden gelenlere bölgeyi gezdiriyorum” dedi.
"Gelen yerli ve yabancı turistleri dilek taşına, Atatürk’ün Kayseri’ye gelince uğradığı eve, Yaman Dede Kilisesi’ne götürüyorum. Ali Dağı’na giden yolları ve burada bulunan mağaraları gezdiriyorum” diyen Yanıklar, "Turistler mağaralara gezip resim çekmek istiyorlar. Onları gezdirirken buraların hikayelerini anlatıyorum. Pek fazla üniversite öğrencileri gelmiyor fakat turistler çok fazla geliyor. Talas tarihi bir yer olduğu için buraları görmek istiyorlar. Daha çok dilek taşını, kiliseyi ve Atatürk’ün Kayseri’ye gelince uğradığı evi görmek istiyorlar” şeklinde konuştu.
Bölgenin kayaçlardan oluşmasından ve yüksek olmasından dolayı turistlerin gezerken zorlandığını ifade eden Yanıklar “Bastığımız bazı yerler zamanla çürüdü fakat buraları çok iyi bildiğim için turistleri gezdirirken onlara yardımcı oluyorum, basmaları gereken yerleri gösteriyorum bu sayede kaza olmadan gezimizi tamamlıyoruz. Yurtdışından geliyorlar. Evime gelip beni buluyorlar bende onları gezdiriyorum. Buraları avucumun içi gibi biliyorum” ifadelerinde bulundu.