İZMİR, ()- İZMİR Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde Türkiye'de yaşanan ekmek ısrafına dikkat çekti, "Türkiye'de her yıl 1.4 milyar liralık ekmek çöpe gidiyor" dedi.
Türkiye'de kişi başı yıllık ekmek tüketiminin 200 kiloya çıktığını, bunun dünya rekoru sayılabileceğini hatırlatan İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, buna paralel olarak ısrafın da arttığını hatırlattı. Sırtı, "Türkiye'de her yıl 1.4 milyar liralık ekmek çöpe gidiyor. Oysa bu para ile 24 derslikli 191 ilkokul ya da 954 spor salonu veya 100 yataklı 84 hastane yapılabilir, 10 milyon 147 bin 518 öğrencinin bir aylık okul gideri karşılanabilir. Pek çok otoyol, hastane, okul yapılabilir. İsraf dinimizde de haramdır ama ne yazık ki Türk halkı tarafından kutsal bir gıda olarak kabul edilen ekmek gereksiz yere israf ediliyor" dedi.
Türk ekonomisine de önemli bir yük getiren bu israfın önlenmesi için herkese görev düştüğünü kaydeden Fikri Sırtı, "İzmir'de her isteyen ekmek üretememeli. Ruhsatsız ekmek üreten işletmeler fırıncılara büyük sıkıntılar yaşatıyor. Bir işletmenin ekmek üretebilmesi için GSM Ekmek Üretim Ruhsatını alması gerekiyor. Maalesef pek çok unlu mamül üreten işletme, GSM Ekmek Üretim Ruhsatı olmadan aynı işletmede ekmek de üretiyor. Bu da camiamızda haksız rekabet yaratıyor. Oda olarak ruhsatsız ekmek üreterek üyelerimizle haksız rekabete giren işletmelerle mücadele halindeyiz. Belediyelerle yaptığımız görüşmeler sonucu ruhsatsız işletmelerin çoğu mühürlenip kapatıldı. Mühürü söküp çalışanlar da var. Bunlarla mücadelemizi de yargı yoluyla sürdüreceğiz" dedi.
Tüketicilerden ihtiyaçları kadar ekmek almalarını da isteyen Sırtı, "Türk toplumunda yaygın gelenek, ihtiyaten evde fazladan ekmek bulunması. Ancak bir gün sonra bayatlayan ekmek yerine, o gün alınan taze ekmek tercih edilince, ihtiyaten alınan ekmek çöpe gidiyor, her gün bu tekrarlanıyor. Bu konuda daha dikkatli olmalıyız, çöpe giden milli servettir" dedi.

FOTOĞRAFLI