Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı odaların Adana şubelerinin öne sürdüğü, Büyükşehir Belediyesi’ndeki imar ve rant iddialarına cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, "Eğer rantla işimiz olsaydı başımız dik, sesimiz gür olmazdı. İddiası olan arkadaşlara belediyeyi açarım, kendilerine hodri meydan" diye konuştu.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde dün basın toplantısı düzenleyen TMMOB’a bağlı odaların Adana şubeleri adına konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Nazım Biçer, plan ve plan uygulamalarının büyük bir bölümünün mahkeme kararları doğrultusunda işlevsiz kaldığını ve kentleşme ile imar hareketlerinin durma noktasına geldiğini belirtmişti. Belediye meclisi gündemlerinin yaklaşık yüzde 90’ını imar tadilatlarının oluşturduğunu anımsatan Nazım Biçer, bu denli yoğun imar tadilatının halkta kuşku oluşturduğunu dile getirmiş ve “Bu şekilde yapılan iptaller, kamuoyunda ‘Acaba rant odaklı projelerin yargıdan dönmesini engellemek ve rant odaklı yeni projelerin hayata geçirilmesini sağlamak için mi yapılıyor?’ şeklinde yorumlanmaktadır” ifadesini kullanmıştı.
“CAMİ DUVARINA ÇİŞ EDENİ DE HERKES GÖRÜYOR”
Bugün ise Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde Kızıldağ Karakucak Güreşleri’yle ilgili basın toplantısı düzenleyen Başkan Sözlü, TMMOB’un açıklamalarına sert çıktı. ‘Rant’ kelimesinin dikkat çekmeye çalışmak için kullanıldığını belirten Başkan Sözlü, “Cami duvarına çiş edeni de herkes görüyor” diye konuştu. Adana’nın imar planlarının büyük oranda mahkemelik olduğunu anlatan Başkan Sözlü, yeni imar alanları açmayarak bir duruş sergilediklerini ifade etti. Mahkeme kararlarının uygulanması ve gündeme getirilerek yeniden görüşülmesi gerektiğini savunan Başkan Sözlü, kentin yaşadığı imar problemlerinin ‘Rant mı var’ diye yorumlanmasının yanlış olduğunu söyledi.
“TMMOB’UN KÖPRÜ DEĞERLENDİRMELERİNİ TASVİP ETMEDİM”
Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait şirketler ve ASKİ’nin tahsilat, gelir ve harcamalarının bağımsız denetçiler tarafından denetlenebileceğinin altını çizen Başkan Sözlü, “Kendimize güveniyoruz. Çok köklü imar revizyonları yapacağız.Adana’nın yoğunluk sınırını İstanbul’daki gibi yukarı çekmiyoruz. Yüz yüze görüştüğümüzde bu arkadaşlarla sorun yaşamadık ama köprüyle ilgili değerlendirmelerini de tasvip etmedim. Orada illegal bir şekilde baraj seddesi kullanılıyor ve Türkiye’de başka örneği yoktur. Adana’nın meslek odaları daha duyarlı, daha düşünme derinliği izi taşıyan görüşler beyan etmelidir” dedi.
“BELEDİYE BAŞKANI OLARAK TAM 16.5 YILI GERİDE BIRAKTIM”
Mecliste hiçbir partinin hiçbir partiye üstünlüğü olmadığını ve kangren olan tüm meselelerin çözülmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Sözlü, tepkilerini şöyle sürdürdü:
“Problemsiz parsel bulmakta konut üreticileri sıkıntı çekiyor. Kim çözecek bunları? Mecliste, imarda görüşülmeyecek de nerede görüşülecek? Öyle bol keseden atmasınlar. 430 bine yakın vatandaşın oyuyla seçildim. Meslek odalarından gelen yeni üyeleri engelleyip, tahdit altındaki üyelerle meslek odası başkanı seçmesiyle bu işler olmaz. Şehir plancıları oda başkanı bugün CHP’den meclis üyesi ki zaten meselenin içindeler. Tam 16.5 yılı geride bıraktım belediye başkanı olarak ve hiçbir iktidar sürecinde kimseden çekinmeden çalıştım. Eğer cesaretimizin arkasında bir sebep varsa temiz ve sağlam geçmişimizdir. Eğer rantla işimiz olsaydı, başımız dik; sesimiz gür olmazdı. O iddiası olan arkadaşlara belediyeyi açarım, kendilerine hodri meydan.”