Utku BOLULU/İZMİR, () - İZMİR Enternasyonal Fuarı, bu yıl 28 Ağustos'ta 'Eğitim7 temasıyla kapılarını 84'üncü kez kapılarını ziyaretçilere açacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, basın toplantısında fuarın eğlence işleviyle ilgili soruya, "Ülkemizin yaşadığı bu süreçte düzenlediğimiz konserlerin birçoğunu iptal ettik. Ancak İEF'nin uluslararası boyutu var. Bu fuar 2. Dünya Savaşı'nda karartma günlerinde mum ışığı ile yapılmış. Bu özelliğinden dolayı Kültürpark'taki etkinlikleri iptal etmeyi düşünmüyoruz" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, 84. İzmir Enternasyonal Fuarı'nı Kültrüpark'da düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı. Kocaoğlu, İEF'nin hem geçmiş hem de gelecek olduğunu belirterek, Atatürk'ün verdiği görev doğrultusunda işlevini sürdüreceğini belirtti. İEF'nin sadece ekonomi, sanat, sanayi ve teknolojiyi İzmir'de buluşturmadığını bunun yanında barış, demokrasi ve insan haklarını beraberinde getirdiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, "İEF sadece ekonomi değil aynı zamanda sosyal ve kültürel etkinliklerin alabildiğine yaşandığı bir organizasyon. Dijital devrimle birlikte ülkelerin, firmaların dünyaya buluşmasında, küresel dünyaya açılmasında fuarcılığın dışında birçok seçenekleri de var ama İEF gelişmesini sürdürüyor, sürdürecek. Artık fuarcılık sektörel fuarlara, sektör altı niş fuarlara doğru kayıyor. Biz de Kültürpark'taki fuar binalarımızda 30 civarında fuar yapıyorduk ama İzmir fuarcılığını büyütmek için Fuar İzmir'i gerçekleştirdik" dedi.
İEF İÇİN TASARIM YARIŞMASI
İEF'yi ayrı bir farklı bir boyuta taşımak istediklerini 2016 yılında uluslararası bir tasarım yarışması yapacaklarını dile getiren Kocaoğlu, şöyle devam etti:
"2009 yılında yaptığımızı Kültür Sanat Çalıştayı'ndan sonra İEF'nin ve Kültürpark'ın nereye evrileceği konusunu da ele aldık. Tasarım ve inovasyon kenti olma hedefinde çıktığımız yolda İEF'ye de bu doğrultuda bir yönlendirme yapmaya karar verdik. Fuarımızı bir gençlik şölenine, gençlik buluşmasına dönüştüreceğiz. Yani geleceğe gençlerle birlikte yürümeye özen göstereceğiz. 2016 yılında katılımcı bir yönetim anlayışıyla birlikte tartışarak birçok projeyi hayata geçireceğiz. Sürekli bir yenilenme ve devinim içerisinde rağbet gören fuarlarımızı büyütürken, rağbet görmeyenleri de geri plana iteceğiz. İEF, sürekli hareket kazanan bir fuar olacak. Hep birlikte İzmir fuarcılığını ve özellikle İEF'yi yeni bir boyut yeni bir gelişme ve yol haritasıyla 2016 yılından itibaren tüm dünyada ses getiren, eski başarılı günlerine İzmirli hemşehrilerimizle birlikte taşımaya çalışacağız. İEFnin gücü, İzmirli, Egeli hemşehrilerin ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının milyonu aşan katılımla bize güç vermesini istiyoruz. Ülkenin kurtuluşunun noktalandığı süreç olarak çok önemli bir yeri olan fuarımıza, tüm İzmirli hemşehrilerimize, ülke vatandaşlarımızı katılmaya, bu coşkuyu paylaşmaya, gençlerimizi de gençlik festivallerine davet ediyorum. Fuarın başarılı geçmesini diliyorum."
83. İEF'de 'lojistik' olan fuarın temasını bu yıl 'eğitim' olarak belirlediklerini, böylelikle İzmir'in eğitim kenti olmasına katkı sağlayacaklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, bu yüzden eğitim konusunda sıçrama yapmış il olan Eskişehir'i onur konuğu kent olarak davet ettiklerini açıkladı. Doğalgaz üretimi konusunda dünya dördüncüsü olan Türkmenistan'ın bu yıl fuarın partner ülkesi olacağını söyleyen Başkan Kocaoğlu, "İlk kez bu yıl ana arterlerde 9 Eylül- Basmane Kapısı ile 26 Ağustos-Lozan Kapısı girişinde stand ve satış üniteleri kurulmayacak. Bu alanlar ziyaretçilere, etkinliğe ayrılacak. Buralara stant, alışveriş üniteleri kurulmayacak. Müzik dinletileri, dans gösterise ve çeşitli sürprizler düzenlenerek vatandaşların nefes alacağı arterler olacak. Kitap, sağlık ve sanat sokağında etkinliklerimiz devam edecek. Yaz sineması ve sokak şenlikleri yer alacak. Bu yıl 100. yılını kutlayan, Ege insanın 100 yıl önce yarattığı ve bugünlere taşıdığı Tariş'in etkinlikleri yer alacak. Fuarımızın uluslararası boyutu 5 gün sürecek. Diğer hollerimizdeki ve fuardaki etkinlikler 10 gün devam edecek. Fuara 14 bakan, ikisi bakan yardımcısı olmak üzere 100'ün üzerinde protokol ziyaretçisi bekliyoruz. İEF'nin istihdama katkısı çok yoğun. 10 günlük fuar süresince 921 geçici personel görev yapacak" dedi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, "İEF'deki konserler iptal edilecek mi?" sorusuna ise "Ülkemizin yaşadığı bu süreçte düzenlediğimiz konserlerin birçoğunu iptal ettik. Ancak İEF'nin uluslararası boyutu var. Bu fuar 2. Dünya Savaşı'nda karartma günlerinde mum ışığı ile yapılmış. Bu özelliğinden dolayı Kültürpark'taki etkinlikleri iptal etmeyi düşünmüyoruz" yanıtını verdi. Basmane çevresinde Suriyeli vatandaşların fuar süresince bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağı yönündeki bir soruyla ilgili de Kocaoğlu, "Bu konuda Sayın Vali'mizle görüşüyoruz. Gerekli tedbirler alınarak fuar süresince bir problem yaşanmaması için hem İzmir Valiliği hem İzmir Emniyeti hem İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi.
PARTNER ÜLKE TÜRKMENİSTAN
84. İzmir Enternasyonal Fuarı'na ticari katılım, delegasyon ve etkinlikler kapsamında 50'yi aşkın ülkeden katılımcı bekleniyor. Afganistan İslam Cumhuriyeti, Avustralya, Azerbaycan, Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cape Verde, Çin, Endonezya, Fransa, Fildişi Sahili, Gabon, Gana, Gine, Gine Bissau, Güney Sudan Cumhuriyeti, Gürcistan, Irak, KKTC, Kamboçya, Kamerun, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kosova Cumhuriyeti, Kosta Rika, Kuveyt, Lübnan, Makedonya, Malezya, Malta, Birleşik Meksika Devletleri, Namibya, Nijer, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Polonya, Romanya, Rusya, Senegal, Seyşeller, Somali, Sudan Cumhuriyeti, Tanzanya, Türkmenistan, Ukrayna, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, Yunanistan, Zimbabve stad açacak. İEF'de 7 bağımsız Türk devletinden biri ve dünyanın en büyük 4. doğalgaz üreticisi olan, ticari ve kültürel hayatta ülkemiz için önemli bir bağlantı teşkil eden Türkmenistan, 84. İEF'nin Partner Ülkesi olarak 4 no'lu holde yer alacak. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da sadece uluslararası katılım holü olan 4 no'lu hol, 28 Ağustos - 1 Eylül 2015 tarihlerinde beş gün açık kalacak. Diğer tüm etkinlikler ise 10 gün boyunca devam edecek.
Bu yıl ki teması “Eğitim" olan İEF'de okul öncesi eğitim kurumlarından üniversitelere, dil okullarından dans kurslarına kadar birçok kurum ve firma 2 No'lu Hol'de yer alacak.
FUARA GİRİŞLER ELEKTRONİK KART VE JETONLA
İEF'ye elektronik kartın yanı sıra bu yıl ilk kez jetonla giriş de uygulanacak. Elektronik kartı olmayan ziyaretçiler giriş kapılarına yerleştirilecek jeton makinalarından jeton satın alabilecek. Elektronik kartla girişlerde ücret tam 2.5 TL, öğrenci 1.5 TL, jeton ile girişlerde ücret 2.5 TL olacak. T.C. Ekonomi Bakanlığı himayesinde düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı'nın giriş saatleri 16.00 - 23.00, Fuar Çarşısı için giriş saatleri 12.00 - 23.00 olarak belirlendi.
FUAR ÇİM KONSERLERİ
29 Ağustos-MFÖ, 30 Ağustos Funda Arar, 1 Eylül-Dünya Barış Günü Konseri, 2 Eylül Şebnem Ferah, 4 Eylül-Gökhan Türkmen, 5 Eylül- Hadise, 6 Eylül-Mabel Matiz İEF kapsamında konser verecek.

FOTOĞRAFLI