Diyarbakır’ın Sur İlçe Belediyesi Kadın Politikalar Müdürlüğü tarafından, kadınlara yönelik kanser eğitimi verildi.
Sur Belediyesi Kadın Politikalar Müdürlüğü ve Diyarbakır Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nin (KETEM) ortak çalışması ile meme, kolon ve rahim kanseri hastalıklarının riskleri, tanımları ve önlemleriyle ilgili eğitim semineri verildi. Bağıvar Kadın Destek Merkezi’nde verilen eğitime Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Şık Barut, Kadın Politikalar Müdürü Leyla Sime Durmaz ve kadınlar katıldı. Eğitim öncesi konuşan Eş Başkan Barut, Kadın Destek Merkezi’nde çeşitli eğitim çalışmalarının devam ettiğini, bunun yanında sağlığa da önem verdiklerini ve KETEM ile iş birliği yaparak meme, kolon ve rahim kanserinin risklerini, önlemlerini ve tedavi yöntemlerini kadınlarla paylaşacaklarını ifade etti.
Daha sonra KETEM görevlileri salonda bulunan kadınlara meme, kolon ve rahim kanseri ile ilgili sunumlar yapıp, hastalıkla ilgili bilgiler verdi. Eğitimi veren görevli, göğüs kanserinde belirtilerin ve erken teşhisin önemine değinerek şunları söyledi:
“Göğüs Kanseri kadınlarda görülen kanser çeşitlerinden en yaygınıdır. Bunun önüne geçmenin en etkili yolu erken teşhistir. Sizler, kendinizi belirli aralıklarla muayene ederek bunları fark edebilirsiniz. Bu farklılıkları şöyle sıralayabiliriz; göğüste meydana gelen değişiklik, kitle ve hassasiyetlerde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Erken teşhis ile bu durumdan kurtulma olasılığı yüksektir.”
Görevliler ayrıca, kadınlara muayene yöntemlerini göstererek, düzenlik aralıklarla doktor muayenesinden de geçmeleri gerektiğini belirtti.
İl Halk Sağlığı Müdürlüğü görevlisi ise, hiç doğum yapmamış veya ilk doğumunu 30 yaşın üzerinde yapanlarda göğüs kanserine yakalanma olasılığının yüksek olduğunu, ayrıca 25 yaşın altında nadir olmakla beraber yaşla birlikte artış gösterdiğini kaydetti.
Eğitimin ardından kadınlara göğüs kanseri ile ilgili hazırlanan broşürler dağıtıldı.