Eski Uruguay Devlet Başkanı Jose Mojica Şişli Belediyesi’nin konuğu olarak Şişlililerle panelde buluştu. Mojica, “Farklılıkları bırakıp ortak noktada buluştuk. Örgütlenmede bu çok önemli bir iştir. 40 yıl öncesinde oluşturduğumuz bu yapıyı devlet başkanı olduğum zamandan bu yana 15 yıldır uygulayama çalıştık ve hala çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Şişli Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye’den Uruguay’a Toplumsal Muhalefet: ’Umudu Örgütlemek” paneli Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele eski Uruguay Devlet Başkanı Jose Mojica ile eşi Lucia Topolansky’nın yanı sıra Uruguay Hizmetler Sendika Federasyonu Başkanı Gambera Daniel Orta katıldı. Birgün Gazetesi Yazarı Barış İnce moderatörlüğünde gerçekleşen panele Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’de katıldı. Panelde Uruguay devletinin sosyal politikalarının oluşumu, işlevleri ve ekonomik durumu hakkında bilgiler verilirken sendikalaşma vurgusuna dikkat çekildi.
“FARKLILIKLARI BIRAKIP ORTAK NOKTADA BULUŞTUK”
Yoğun ilgi gören panelde katılımcılara hitap eden Jose Mojica, başkanlığı dönemde yaptığı çalışmalardan örnekler vererek, “Farklılıkları bırakıp ortak noktada buluştuk. Örgütlenmede bu çok önemli bir iştir. 40 yıl öncesinde oluşturduğumuz bu yapıyı devlet başkanı olduğum zamandan bu yana 15 yıldır uygulayama çalıştık ve hala çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
‘Bu kadar farklı örgütü bir araya nasıl getirdiniz?’ sorusunu yanıtlayan Mojica, “Hiçbir şekilde basit değil birleştirmek. Parçalanmak gerekir. Her şey yüzde 100 hem fikir olamaz. Bunun için farklılıklardan oluşuyor olsak da bütün için parçalanıp birleşmemiz gerekir“ diye yanıtladı.
“TOPLUCA İŞ VARDIR, TEK BAŞINA İŞ YOKTUR”
Moderatör Barış İnce’nin Gambera Daniel Orta’ya, ‘Egemenler örgütlenmek için dini kullanmak istemedi mi?’ sorusu üzerine Orta, “Devrimden başka bir çaba olamaz. Onların bunu kullanmak istemelerine karşı bizler 1960’da acilen Uruguay halkının ihtiyaçları için toplantı düzenledik. 1968’de merkez de birleşmiş işçiler sendikası kuruldu. Bu süreçten sonra 1984’e kadar politik kısıtlama yaşanan bir dönem oldu. ’SNT’ ile birlikte 1985’te tek sendika ile sesimizi duyurduk ve bu örgütlenme giderek arttı ve 2005’te bu organizasyon ile hükümete geldik. Özgürlük yarın için ihtiyacımız olan bir şey ve burada bulunmaktan cesaret bularak söylemeliyim ki farklılıklardan da olsa herkes asıl özgürlük için kendi isteklerinden feda edebilmeli ” diye yanıtladı.
Panelde iş güvenliği ve hijyen konusuna da dikkat çeken Gambera Daniel Orta, “Bizim ülkemizde bu konuları yasal güvence altında koruma altında. Eğer bu konularda noksanlık yaşanırsa para ve hapis cezası ile cezalandırılır kurumlar ya da işverenler. Sendikaların bunları yapması ve uygulaması gerekir. Sendikalar bunu programlamalı ve işlevselleştirmeli” diyerek iş güvenliği ve sendikalaşmada örgütlenme ve dolaylı olarak yönetim yapısına göndermeler yaptı.