Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Türk Kızılay Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği kan bağışı kampanyası kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü personeli tarafından topluca kan bağışında bulunuldu.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, kurum çalışanları topluca kan bağışında bulunarak, Kızılay’a destek verdi.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sedat Abdulhakimoğulları , sosyal sorumluluk projesi kapsamında kan bağışı yaptıklarını ve böylece kan bağışının önemine dikkat çekmeye çalıştıklarını söyledi.
Türkiye’de kan bağışlarının artması için çeşitli etkinlikler düzenlenmesine rağmen hala istenilen düzeye gelinemediğini kaydeden Abdulhakimoğulları "Kan bağışındaki oran, gelişmiş ülkelerde yüzde 5’lerde olmasına rağmen bu oran ülkemizde yüzde 1’lerde. Kan vermek bir vatandaşlık görevidir. İnsan hayatı ve sağlığı için bu kadar önemli olan kan ve kan ürünlerindeki açığın kapatılması, kontrollü kan kullanımının yaygınlaşması gerekir" dedi.
Kızılay Kan Merkezinden Dr. Renad Mammadov da kan vermenin sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirterek, bir ünite kanın 3 insan hayatı kurtardığını anımsattı.
Mammadov, 2015 yılının ilk kan bağışı kampanyasını Sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşünde gerçekleştirdiklerini belirterek, ikinci kan bağışı kampanyasının Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde yapıldığını ifade etti.
Kan vermenin sağlık üzerindeki etkilerine değinen Mammadov, şunları söyledi:
‘’Kan vermek ya da kan bağışı yapmak, acil durumlarda kan lazım olan hastaların hayatını kurtardığı gibi, kan veren kişinin vücut sağlığı bakımından da hayati önemi vardır. Kan veren kişilerde kan hücreleri yenilenmekte, daha sağlıklı ve güçlü bir vücuda sahip olmalarına olanak vermektedir. Kan verme işleminden sonra, kan hücreleri süratle yenilenmeye başlamakta, dolaşımda olan daha genç hücre sayısı artmakta, metabolizma çok daha rahat ve hızlı çalışmaya başlamaktadır. Bu durum kişinin kendisini daha enerjik ve dinç hissetmesini sağlamaktadır’’
Mammadov, sağlıklı olan herkesi kan vermeye davet ederek, kan bağışında bulunmanın insani bir görev olduğunu sözlerine ekledi.