Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Prof. Dr. Ali Resul Usul, Şah Fırat Operasyonunda Türkiye’nin son derece akıllı bir şekilde davrandığını belirtti. Usul, "Önümüzdeki zaman diliminde Süleyman Şah’ın içinde bulunduğu coğrafyada kıyamet kopacak" dedi.
Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Prof. Dr. Ali Resul Usul, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin davetlisi olarak "Değişen Uluslararası Siyaset Dinamikleri ve Türk Dış Politikası" başlıklı konferansa konuşmacı olarak katıldı. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ve tüm dünyanın dikkatini çeken ’Şah Fırat Operasyonu’ hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ali Resul Usul, Türkiye’nin operasyonla son derece akıllı bir hamle yaptığını savundu. Usul, "Önümüzdeki zaman diliminde Süleyman Şah’ın içinde bulunduğu coğrafyada kıyamet kopacak. Türkiye son derece akıllı şekilde, dikkatli ve başarılı bir askeri operasyonla riski minimize etmiştir. Kim olsa bunu yapar. Bundan doğal bir şey olamaz" dedi.
Soğuk savaşın bitmesi ile uluslararası siyasette yapısal bir değişimin yaşandığını belirten SAM Başkanı Prof. Dr. Ali Resul Usul, uluslararası siyasetin kurumsallaşma doğasının değişmediğini söyledi.
"TÜRK DIŞ POLİTİKASI YAPICILARIN DİKKATİNDEN KAÇMAMIŞTIR"
Usul, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Uluslararası ilişkilerin çok daha karmaşık hale gelmesi küresel siyasetin farklı bir noktaya doğru ilerlemesine neden olmuştur. Bu Türk dış politikası yapıcıların dikkatinden kaçmamıştır. Değişim noktasında strateji üretme noktalarında önemli faaliyetlerin yapıldığını görüyoruz. Küresel siyaset 20.yüzyıla göre çok daha karmaşık, çoğul bir mahiyet taşımaktadır. Baktığımızda Batı Dünyası ve Amerika hala çok güçlüdür. Ama Amerika’nın ve batı dünyasının küresel hegemonyasında çok büyük erozyonlar yaşanmıştır. Bu Türkiye açısından çok önemli. Amerika ve batının dünya siyasetindeki gücünün devam etmesiyle birlikte batı dışı aktörlerin de yükseldiğini görüyorsunuz. Sadece Asya Pasifik’in yükselmesi değil; Çin dışında da, Afrika dahil benzer şekilde Avrasya ülkelerinin de varlığını görüyoruz. Bu sürecin nereye gittiğini kestirmek zor. Bu sürecin ortasında olduğumuz da bir hakikat. Ben buna alacakaranlık süreci diyorum. Tam siyah beyaz olmayan çok hızlı bir dönüşümün olduğu bir süreç".
Konferansa, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İbrahim Attila Acar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç.Dr.Kerem Batır, akademisyenler ile öğrenciler izledi.