MARDİN'in Midyat İlçesi'nde, Ortadoğu Okul Öncesi Eğitimi Geliştirme Derneği'nin (OKEGED), kız ve erkek çocukların okullaşma oranını artırmak amacıyla hazırladığı proje, Avrupa Birliği’nden 217 bin Euro hibe desteği kazandı.
Özellikle kız çocuklarının okullaştırılması için hazırlanan hibe programı kapsamında, Midyat’ta faaliyet gösteren Ortadoğu Okul Öncesi Eğitimi Geliştirme Derneği tarafından hazırlanan, 'Kız erkek fark etmez herkes okusun projesi', AB'den 217 bin Euro hibe kazandı.
Proje kapsamında, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde kız ve erkek çocukların okula devamları, ailede eğitimin önemi hakkında farkındalığın arttırılması ve eğitim sistemi dışındaki öğrencilerin sisteme geri kazandırılması hedeflendi. Ortadoğu Okul Öncesi Eğitimi Geliştirme Derneği bünyesinde oluşturulan proje ekibi tarafından, hedef gruba yönelik yerel bir inisiyatif oluşturma, resim ve fotoğraf sergisi, riskli öğrencilerin tespiti, telafi eğitim programı, koçluk faaliyeti ve öğrencilere yönelik seminer gibi konularda etkinlikler düzenlenecek. Bunun için dernek bünyesinde Yunus Emre Mahallesi’nde bir proje ofisi oluşturuldu. Proje koordinatörleri Tülay Talay Oral ve Saliha Tura Doğru, AB'den 217 bin Euro destekli proje ile 300 aileye çeşitli eğitimler verilerek, 400 kız ve erkek çocuğu okula kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Her çocuk için hayati öneme sahip temel bir hak olan eğitim hakkının, çocukların hayata iyi şekilde başlamaları için verebilecekleri en iyi hediye olduğunu belirten Tülay Talay Oral, "Maalesef bölgemizde okula hiç başlayamamış ya da ilkokuldan ortaokula veya ortaokuldan liseye geçişlerde, okuldan kopmalar yaşanıyor. Bizim hedefimiz bu çocuklarımızın eğitime kazandırılması ve çocuklarımızın en iyi şartlarda eğitim alarak, bu ülkenin kaderine etki ederek, iyi insan, iyi vatandaş olarak yetişmelerini sağlamaktır. Projede alınacak tedbirlerle, öğrencilerin okula devam oranlarının artırılmasını hedefliyoruz" dedi.
Saliha Tura Doğru ise, proje süresinin 11 ay olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Projemizin hedef grubu arasında Midyat merkeze bağlı 72 köyde ikamet eden 5 bin öğrenciye, seminer ve riskli grupta yer alan ve bir üst eğitimine devam etmek için gerekli imkanı bulamayan 18 yaşından küçük 400 kız ve erkek öğrencinin etkin bir şekilde takibi, koçluk ve rehberlik desteği sağlanması yer alıyor. Proje, Ortadoğu Okul Öncesi Eğitimi Geliştirme Derneği'nin yanı sıra Midyat Ali İhsan Kalmaz Ortaokulu, Midyat Kaymakamlığı, Midyat Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de proje ortakları arasında yer alıyor."