MANİSA'da, geçen 8 Mart'ta, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen yürüşte güzergah dışına çıkıp trafiği aksattıkları gerekçesiyle haklarında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 15'i kadın 17 kişinin yargılanmasına başlandı.
Geçen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyunu (KESK) ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından bir yürüyüş düzenlendi. 8 Eylül Caddesi'nde toplanan kalabalık, Mustafa Kemalpaşa Bulvarı'nı takip ederek Manisa Valiliği'ne yürüdü. Yürüyüş sırasında izin verilen güzergahların dışına çıktıkları gerekçesiyle 15'i kadın 17 kişi hakkında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle Manisa 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Davanın ilk duruşması bugün görüldü. Duruşmaya katılan 15 sanığın ifadeleri alındı. Mahkeme heyeti, diğer iki sanığın da ifadelerinin alınması için duruşmayı erteledi.
Duruşma öncesinde adliye önünde yapılan basın açıklamasında sanıklar adına konuşan Leyla Duran, "Antidemokratik uygulamalara karşı yaptığımız demokratik eylem ve etkinliklere karşı büyük bir tahammülsüzlük gösterilmekte ve hakkımızda davalar açılarak sesimiz kısılmaya çalışılmaktadır. Bu durumun son örneği 8 Mart 2015'te kadınlar olarak yaptığımız yürüyüşün, farklı güzergahtan yapıldığı gerekçesiyle hakkımızda 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten dava açılmasıdır. Herkesin önceden izin almadan toplantı ve gösteri yapılabilmesi temel ilke olmasına rağmen, sadece farklı güzergahtan yüründü diye hakkımızda ceza davası açılmış olması, bizleri sindirmek ve susturmak amaçlı bir girişimdir" dedi.
Davada ceza alacakları bir durumun olmadığını savunan Duran, "Anayasanın toplantı ve gösteri yürüşü düzenleme hakkını içeren 34'üncü maddesiyle temel hak ve hürriyetler güvence altındadır. Bu kapsamda gösteri ve eylemlerimizi barışçıl yapıyoruz. Dolayısıyla yasaya muhalefet edenler onlar" diye konuştu.
Kadınların yürüyüşüne destek için katılan sanıklardan Hasan Çavdar da yaptıklarının suç olmadığını söyledi. Duran, "Toplandık, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde destek olmak için oraya gittik. 'Bize durun' diyen olmadı. Polis arkadaşlarımızın nezaretinde yürüyüşümüzü gerçekleştirdik" dedi. Bir diğer sanık Yaşar Güzel de bu tür davaların kendilerini bastırmak ve sindirmek amaçlı açıldığını savundu.
Geçen 10 Ekim'de Ankara Garı önünde meydana gelen terör saldırısında yaralanan Mustafa Çeker de yürüteç yardımıyla adliyeye gelerek sanıklara destek verdi.

FOTOĞRAF