Doğu Anadolu Basın Konseyi (DABKON) Genel Sekreteri Mahmut Akdağ 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir açıklama yaparak, toplumun en çok sahiplenmesi gereken kesimin gazeteciler olduğunu, gazetecilerin bütün bir toplum için veli nimet hükmü taşıdığını söyledi.
GAZETECİ VATANDAŞIN SESİ SOLUĞUDUR!
10 Ocak’ın sıradan bir gün olmadığının altını çizen Akdağ “Gazeteciler, bireylerin, bilgi edinme ve haber alma, özgür düşünce, ifade ve serbest eleştiri hakkına sahip olma ilkesinden hareketle görevlerini yapmaktadırlar. Düşünce ve ifade özgürlüğünün kullanılmasının başlıca yolu olan basın ve yayın özgürlüğü temel insan haklarındandır. Bu hakları vatandaşa kullandırtan gazeteciler, bir bakıma en temel vatandaşlık hakkının da sağlayıcısı konumundadırlar” dedi.
HABER KAYNAKLARINA ULAŞMADA ZORLUK ÇIKARILMAMALI
Gazetecilerin haber kaynaklarına ulaşmada hiçbir engelle karşılaşmamaları gerektiğine de işaret eden DABKON Genel Sekreteri Akdağ, “Gazeteci tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen ve halkı ilgilendiren tüm olayları izleme, araştırma hakkına sahip olmalıdır. Gazetecinin karşısına çıkarılacak gizlilik ve sır gibi engeller kamusal işlerde yasaya, özel işlerde açık ve ikna edici gerekçelere sahip olmalıdır.” Değerlendirmesinde bulundu.
GAZETECİYİ BOĞAZ TOKLUĞUNA ÇALIŞTIRMAK HAKSIZLIKTIR!
Gazetecilerin ekonomik bağımsızlığının da önemine vurgu yapan Akdağ daha sonra şunları söyledi. “Gazeteci ekonomik bağımsızlığını garanti eden toplumsal rolüne ve emeği ile yeteneğine uygun bir ücret almalıdır. İletişim sektöründe işveren konumundakilerin bu noktada yeterince duyarlı olmadıklarını üzülerek görüyoruz. Birçok gazeteci boğaz tokluğuna istihdam edilmektedir, bu durum da, hem gazetecinin görevini hakkıyla yapmasına engel teşkil ederken aynı zamanda da spekülatif iddialara zemin hazırlamaktadır.”