Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Elmalı Meslek Yüksekokulu (MYO) Seracılık Programı öğrencilerine yönelik “Sebze Islahı ve Tohumculuk” konusunda Öğretim Görevlisi Burçin Çakaloz tarafından seminer düzenlendi.
Konuşmacı olarak Nadide Tohumculuğun sahiplerinden Ziraat Mühendisi Ayşegül Tur’un katıldığı seminerde sebze ıslahı süreci, tohumculuk ve Türk tohum firmalarının sektördeki yeri hakkında önemli bilgiler aktarıldı. Tur, ıslah kapsamına aldıkları türler ve bu türlerle ilgili yapılan ıslah çalışmalarından sonra çeşit seçiminin önemine vurgu yaparak ıslahın bir moda gibi olduğunu söyledi. Tur konuşmasına şöyle devam etti:
“Islahta önemli olan modayı takip etmek değil, trend yaratmaktır. Bu yaklaşımla genel çalışmaların dışına çıkarak ve tüketicilerin son yıllarda artan sağlıklı ve lezzetli ürün taleplerini de göz önünde bulundurarak, yüzde yüz yerli gen kaynaklarından ıslah ettiğimiz KUZEYKÖY F1 hibrit domates çeşidimizi tüketiciye armağan ettik."
Seminerin devamında Türk tohumculuğunun gelişmesiyle ilgili kısa bilgiler aktardıktan sonra Nadide Tohum’un kuruluşundan bu yana geçen süreci değerlendiren Tur, "Tamamen yerli sermayeyle ıslah sektörüne girdiğimizde, yaptığımızın çılgınlık olduğu ve global tohum firmaları yanında pazarda yer bulunamayacağı düşünülüyordu. Oysa bu son on yıl içerisinde Türk tohum firmaları ve ıslahçı ziraat mühendisleri, ulusal ve uluslararası pazarda büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Sektör içerisinde ziraat teknikerlerine büyük ihtiyacımız var. Çalışkan, disiplinli, işini severek yapacak teknikerler her zaman istihdam edilebilir" ifadelerine yer verdi.
Seracılık Programı öğrencilerinin ilgiyle takip ettiği seminer sonunda kısa bir açıklama yapan Çakaloz, “Katılımı için Zir. Müh. Ayşegül Tur’a okulumuz adına çok teşekkür ediyorum. Bir süredir düzenlemekte olduğumuz bu seminerler ve diğer etkinliklere öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiğini gözlemlemekteyiz. Öğrencilerimiz konuklarımızdan meslekleri hakkında bilgiler edinirken, sektörün kendilerinden taleplerini öğrenerek kariyer hedeflerini de belirlemektedirler. Bu bakımdan düzenlenen etkinlikler öğrencilerin hem kişisel gelişimlerine hem de kariyer planlamalarına katkı sağlamaktadır. Öğrencilerimizin ilgisi devam ettiği sürece biz de bu etkinlikleri düzenlemeyi sürdüreceğiz” dedi.