Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - İZMİR'in Karşıyaka İlçesi'nde sokak köpeklerini besleyen İffet Kocaçam'a (39), bulundukları otomobilin içerisinden, köpek gibi uluyup, havladıkları iddiasıyla, 'Kişinin huzur ve sükununu bozma' suçundan haklarında dava açılan Ali İ. (55) ve Recep K. (51), 2'şer ay 15'er gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Ali İ.'nin cezasını ertelemezken, diğer sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
Davaya konu olan olay geçen 13 Nisan'da, Latife Hanım Mahallesi'nde meydana geldi. Özel bir işyerinde yönetici olarak çalışan İffet Kocaçam, olay günü sokak köpeklerini beslemek için dışarı çıktı. Kocaçam, sokak köpeklerini beslerken, çevrede uluma ve kahkaha sesleri duydu.
Çevresine bakan Kocaçam, bu seslerin camları açık olan bir otomobilin içerisinde alkol alan iki erkekten geldiğini fark etti. Kendi otomobilinden cep telefonunu alan İffet Kocaçam, aracın plakasını tespit etmek için fotoğrafını çekip, savcılığa şikayetçi oldu. Savcılık, sanıklar Ali İ. ve Recep K. hakkında 'kişinin huzur ve sükununu bozma' suçundan 3 aydan 1'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
Karşıyaka 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın duruşmasına İffet Kocaçam, avukatları Özlem Gündoğdu ve Ali Efe Sayın ile tutuksuz yargılanan Ali İ. ve Recep K., katıldı. İffet Kocaçam ifadesinde, "Sokak köpeklerine yemek veriyordum. Birden köpek uluması ve havlama sesleri gelmeye başladı. Etrafıma baktığımda, bir otomobilin içerisinde oturan iki erkek şahsı gördüm. Aracın camları açıktı. İkisi de alkol alıyordu. Beni görmelerine rağmen aynı sesleri çıkarmaya devam ettiler. İkisini de tanımıyorum. Aramızda bir husumet de yok. Ben de aracın resmini çektim" dedi. Sanıklardan şikayetçi olduğunu belirtti.
Sanık Ali İ. de ifadesinde "Diğer sanık Recep ile birlikte evlerinin önünde araçta oturuyorduk. Arabanın camları da kapalıydı. Kendi aramızda sesli konuşuyorduk. Şikayetçi bayanı aracın resmini çekene kadar görmedik. Kendisine 'neden aracın resmini çekiyorsunuz' diye sordum. Bize 'Sizi köpek gibi havlatacağım' diye cevap verdi. Ben sağlık proplemlerim nedeniyle alkol kullanmıyorum. Kendisine herhangi bir şey yapmadım. Yine de buna rağmen uzlaşmak istiyorum" dedi. Recep K. da suçlamayı kabul etmeyip, "Alkollü değildim. Kesinlikle uluma ve havlama sesi çıkarmadım" dedi. Kocaçam'ım avukatı Özlem Gündoğdu da sanıkların suçu işlediklerini, çıkardıkları seslerle müvekkilinin huzur ve sükununu bozduklarını belirtip, cezalandırılmalarını talep etti.
Hakim Nermin Erol, yargılama sonunda, ilk celsede iki sanığı 2 ay 15'er gün hapis cezasına çarptırdı. Ardından Ali İ.'nin hapis cezasını 1500 lira adli para cezasına çevirip, 10'ar eşit taksitle ödemesine karar verdi, cezayı ertelemedi. Sanık Recep K.'yı de aynı cezaya çarptırıp, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, ayrıca sanıkların davacı avukatına 1500 lira vekalet ücreti ve mahkeme masraflarını eşit olarak ödemelerine karar verdi.
İffet Kocaçam'ın avukatı Ali Efe Sayın, ilk kez böyle bir davada yargılanan sanıkların hapis cezası aldıklarını, bunun örnek bir karar olduğunu söyledi.

FOTOĞRAFLI