Türkiye’nin zeytin sektöründe en büyük kompleksi Balıkesir’in Gömeç ilçesinde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıldı. Tesisin 23 bin metrekare açık, 10 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olduğu, hijyen ve teçhizat bakımından Türkiye genelinde zeytinyağı alanında en büyük kompleks olduğu belirtildi.
15 milyon lirayı aşan bir yatırımla kurulan dev tesisin bölgede zeytincilik sektörüne büyük katma değer sağlayacağı öğrenilirken, tesiste Türkiye’de ilk defa zeytinin iki kez yıkanarak daha hijyenik zeytinyağı haline dönüştürüleceği ifade edildi. Güven Asa Tesisleri sahibi Turgut Gençal, "Zeytin ağacına karşı olan sevgim bu bahçeleri bize aldırttı. Zeytinlerimizi mümkün olduğu kadar kaliteli yağ yapan yerlerde sıktırarak hasadımızı alıyorduk. Fakat içimiz rahat değildi, çünkü kalitesiz zeytinleri de sıraya koyup sıkıyorlardı. Makinist 24 saat çalışıyordu. Bazen 40 ‘C sıcaklık bazen 50 ‘C sıcaklık ile sıkım yapıyordu. Sonrada Pelitköy’de bir zeytinyağı fabrikası satın aldık. Aylarca bu konuda bu işin uzmanları ile görüşerek ve Dünya’da İspanya, İtalya’da yazılmış kitaplar alarak ve gece gündüz çalışarak en kaliteli zeytinyağı nasıl yapılabiliriz bunu öğrenmeye çalıştık ve başarılı olduğumuza inanıyoruz. Çünkü biz zeytinlerimizi delikli kasalarda topluyoruz. En kısa zamanda fabrikaya ulaştırıyoruz yine fabrikada delikli kasalara koyarak imalata sokuyoruz. Dünya’da Alp Dağları’ndan sonra en bol oksijen alan Ayvalık, Keremköy, Gömeç ve Pelitköy civarından zeytinlerimiz alınmaktadır ve soğuk sıkım yöntemiyle sıkılmaktadır. Şu anda sizlere sunduğumuz zeytinyağımız 0,4 dizem yağdır. Çok az elde edilebilen nefaset ve güzelliktedir. Her şeyine güveniyoruz. Mamullerimiz tamamen erken hasat seçme zeytinlerden 26 derecede soğuk sıkım olarak üretilmektedir. Zeytinyağımız kesinlikle kokmaz. Nedeni ise delikli kasalarda toplanması ve en kısa sürede işlenmesi ve hiç hava almadan çelik tanklara gönderilmesidir.1948 senesinden beri güveninize layık olabilmek için çalıştık çalışıyoruz. İddia ediyoruz 1000 yıl zeytin ağacını, en sağlıklı şekilde halkımıza lezzet ve sağlık olması için çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Yağımızı yumurtada, balıkta, kızartmada, börekte, sıcak ve soğuk bütün yemeklerinizde huzur ve güven asa güvencesiyle kullanabilirsiniz" dedi.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Turgut Bey’e teşekkür ediyorum. İnsana hizmetin en somut göstergesini siz yaptınız teşekkür ediyorum. İnsana hizmet kapısına vesile olmak, hizmet kapısı açmak ve bunu yaparken de en güzel şekilde yapmak hayırların en güzelidir. Ömrünüz uzun olsun. Zeytin ağacı kadar uzun olsun. İnşallah bu dönemde de Balıkesir’e, Gömeç’e çok büyük hizmetleriniz devam eder" diye düşünüyorum. Türkiye çok büyüdü son dönemlerde. Hava yolunu halkın yolu yaptık. Bölünmüş yollarla Balıkesir’e bağlandık, İzmir’e bağlandık. Bu millet kendisine hizmet verildiğini biliyor. Her zaman kendine hizmet edenleri tercih ediyor. Çok güzel bir ata sözü var ’Halkın gözü terazidir’. Dolayısıyla millet bakar ve kim kendisine hizmet ediyor, kim iş üretiyor, kim de laf üretiyor. O çok iyi bilir. Bu aziz milletimize çok teşekkür ediyorum. Sanayi ve tarımda çok büyüdük. Tarımda 2007 yılında ihracatımız 4 milyon dolardı. Geçen yıl itibariyle tarımda ihracatımız 17.7 milyar doların üstünde. Tarımda Avrupa’da birinciyiz. Peki muz alıyoruz, buğday alıyoruz. O nasıl oluyor diye soranlar olabilir. Muhakkak alıyoruz, ama sattığımız daha fazla. Aldığımız ile sattığımız arasındaki farkı söylersek yaklaşık 6 milyar dolarlıkta fark ürünü dışarı ihraç ediyoruz" diye konuştu.
AK Parti’nin iktidara geldiğinde zeytin ağacı sayısı 99 milyon iken bugün 170 milyona ulaştığını kaydeden Bakan Yılmaz, "Biz diyoruz ki Avrupa Birliği’ne gireceğiz. Avrupa Birliği ile müzakere sürecindeyiz. AB’de zeytin ağacı kotaya. İsteseniz de birliğe girdikten sonra zeytin ağacı sayınızı artıramıyorsunuz. Bundan dolayı da AB’ye girmeden önce bir hedefimiz var; Avrupa’nın en fazla zeytin ağacına sahip olan ülke olmak. Şu anda 170 milyona yakın zeytin ağacımız var. Geldiğimizde 99 milyon, yaklaşık 100 milyondu. Şimdi 170 milyon. Hamdolsun çok yol aldık. Ama daha çok yapmamız gereken şeyler var. Bunu yapar mıyız? Bir olursak, birlik olursak yaparız. Çünkü inanıyoruz ki menzile ulaşmanın şartı bu insanların hayır duasını almak. Hayır dua almanın yolu da insanlara hizmetten geçiyor. Hamdolsun doğru yolda, milletimiz ile beraber yürüyoruz” şeklinde konuştu.
Kurdele kesimi sonrasında Bakan Yılmaz ve beraberindekiler tesisleri gezdi. Misafirlere tereyağlı baklava yerine zeytinyağlı baklava ikram edildi. Açılışa AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, çok sayıda davetli, zeytin üreticileri ve basın mensuplarının katıldığı açılıştan sonra Bakan Yılmaz Gömeç Belediyesi’ni ziyaret etti.