Türkiye’nin sıcak illerinden Gaziantep’te sıcaktan bunalan vatandaşlar meyan şerbetçisine akın ediyor.
Ramazan ayının sevilen içecekleri arasında yer alan ve oldukça faydalı olduğu bilinen meyan şerbeti, Ramazan’ın vazgeçilmezi olarak görülüyor. Meyan bitkisi kökünden üretilen, sıcak havalarda serinlemek için buzla servis edilip içilen değişik tatlı şerbet, Ramazan’da Gazianteplilerin vazgeçilmezi oldu.
Gaziantep Çakmak Mahallesi’nde meyan şerbetçisi olarak bilinen küçük dükkanda, günde binlerce poşet meyan şerbeti satılıyor. İftar vakti yaklaştığında yüzlerce vatandaş meyan şerbetçisine akın ediyor. Gaziantep’in meşhur meyan şerbetçisi, her Ramazan ayında büyük ilgiyle karşılaşıyor. İftara saatler kala vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturup, meyan şerbeti almak için sıraya giriyor. Poşet poşet meyan şerbeti alan vatandaşlar, iftar sofralarında da bu içeceği tercih ediyor.
Gaziantep’in meşhur meyan şerbetçisi olarak bilinen Halil Gezer, Gaziantep’in her zamanki damak tadının meyan şerbeti olduğunu ifade etti. Ramazanların vazgeçilmez içeceği meyan şerbetini müşterilere ikram ettiklerini belirten Şerbetçi Gezer, “Vatandaşımızın hazır meyana dikkat etmesi lazım. Eğer evde yapıyorlarsa iki bardağı geçmesinler. Bizimki naturel meyan, evde yaptıkları kimyasal meyan, iki bardağı geçmesinler. Evde yapıp içince eli, ayağı şişiyor. Doktor şerbeti yasaklıyor. Buna dikkat etsinler” uyarısında bulundu.
“Dayanma süresi 12 saat, dolapta bırakılırsa 24 saat” diyen Gezer, “Vatandaş alırken temizliğe dikkat etmesi gerekir. En büyük özelliği temizlik olmalıdır” şeklinde konuştu.
Halil Gezer, “Ben meyanın 6. kuşağıyım. Kullandığımız meyan Karkamış’tan Fırat kenarından geliyor. Ben dedemden, babamdan sonra 6. kuşağım” diyerek konuşmasını tamamladı.