ORDU (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - Yurtdışında "blueberry" olarak tanınan ve sanayi sektöründe birçok alanda kullanılan mavi yemişin, Karadeniz Bölgesi'nde üreticilere kazandıracak alternatif bir ürün olması bekleniyor.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İslam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığının, Doğu Karadeniz'de mavi yemiş yetiştirilmesine ilişkin açıkladığı projenin yöre açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

 Mavi yemişin bölgede yetişebilecek bir tür olduğunu belirten İslam, "Özellikle Karadeniz Bölgesi'nin ürün çeşitliliğine ihtiyacı var. Bu açıdan mavi yemiş, son derece uygun bir ürün. Bölgede ekoloji oldukça uygun. Üreticinin bu konuya sahip çıkması ve bu ürünün geleceğini görmesi gerekiyor. Ekonomik olarak para kazanabileceğini hissetmesi de lazım" dedi.

İslam, dünyada blueberry olarak tanınan mavi yemişin ekonomik açıdan önemli bir tür olduğunu vurgulayarak, "Mavi yemiş oldukça yüksek fiyatlarla alıcı bulmaktadır. Bu sıralar fiyatların yüksek olması pazarda ürünün az olmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple bahçelerini ilk tesis eden üreticiler açısından oldukça yüksek bir gelir söz konusu. Bölgenin ana ürünü fındıkla karşılaştırdığımız zaman bu rakamın oldukça yüksek olduğunu düşünmekteyiz" diye konuştu.

- Sanayi ve sağlık açısından önemli ürün

Ürünün sofra açısından değerli bir tür olduğuna da dikkati çeken İslam, şöyle devam etti:

"Seçkin sofralarda yerini alıyor. Meyve türlerinin birçoğunun kullanımı öncelikle sofralık tüketimdir. Bunun yanı sıra sanayi sektörü de önemli bir alan. Sanayi sektöründe reçel, marmelat, şekerleme, pasta, alkollü içkiler ile turşu ve salamura gibi birçok alanda kullanımı söz konusu. Aynı zamanda eczacılıkta da kullanılıyor. Meyve türlerinin hemen hepsinin sağlık açısından ayrı bir değeri var. Mavi yemiş özellikle antioksidan içeriği yüksek olması bakımından dikkati çekmektedir."

 Prof. Dr. İslam, sık sık karıştırılan mavi yemiş ile yaban mersininin farklı meyve türleri olduğunu da sözlerine ekledi.