SAMSUN (AA) - Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, sponsorların yanı sıra kendi öz bütçelerinden 250 milyon liraya yakın para harcayarak kan merkezlerini kurduklarını belirterek, "7 bölge kan merkezimiz oldu. Türkiye'nin genelinde 65 kan bağış merkezimiz, yüzlerce aracımız, yüzlerce otobüsümüz, kan toplama ekiplerimiz oldu" dedi.

Akar, Canik ilçesi Atatürk Mahallesi'nde yapımı tamamlanan Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türk Kızılayı tarafından 2005 yılında uygulamaya konulan "Ulusal Güvenli Kan Temini Projesi" hakkında bilgi verdi.

Dönemin Başbakanı bugün halen Türk Kızılayı'nın fahri başkanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Elinde kan torbası ve reçetesi ile hastanelerde biçare dolaşan insanları görmek istemiyorum" talimatından hareketle yola çıktıklarını söyleyen Akar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin aldığı kararla Güvenli Kan Temini Programı'nın uygulamaya konulduğunu anlattı.

"O günden sonra yollara düştük, çok gayretler sarf ettik, çok sponsorlar bulduk" diyen Akar, sözlerine şöyle devam etti:

"Sponsorların yanı sıra kendi öz bütçemizden 250 milyon liraya yakın para harcayarak kan merkezlerimizi kurduk, 17 bölge kan merkezimiz oldu. Türkiye'nin genelinde 65 kan bağış merkezimiz, yüzlerce aracımız, yüzlerce otobüsümüz, kan toplama ekiplerimiz oldu. 3 bin 500'e yakın kardeşimiz bu hizmette görev yapıyor ve Türkiye'nin kan ihtiyacını karşılamak için gayret sarf ediyor."

Artık Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi olarak yoluna devam edecek Türk Kızılayı Samsun Kan Merkezi'nin eskiden kiralık bir apartmanda faaliyet gösterdiğine işaret eden Akar, "Arkadaşlarımız büyük bir başarıya imza atıyorlar. Yılda 95 bin ünite kan topluyorlardı. Bu bölgenin ihtiyacından fazlasını topluyorlar. Az toplanan yerlere de kanları gönderiyorlar. Burada toplanan kan Orta Karadeniz'deki illerin ihtiyacını karşıladığı gibi eğer İstanbul'da, Ankara'da bir ihtiyaç varsa bütün bunların da ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Onlardan da Allah razı olsun. En önemlisi başka hiçbir ücret beklemeden sadece Allah rızası için kan veren donerler. Onlardan Allah razı olsun" ifadelerini kullandı.

- Ankara'daki terör saldırısı

Akar, Türk Kızılayı olarak Türkiye'de hiçbir zaman kan eksikliğini hissettirmediklerini vurgulayarak, Ankara'daki terör saldırısını hatırlattı.

"Hepimizin içini yakan, yüzden fazla vatandaşımızın ölümüne sebep olan patlamada kan ihtiyacı zuhur etti" diyen Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O an, tabi patlamanın olacağını, ne şekilde, ne zaman, nerede ne olacağını bilmiyorduk ama Türk Kızılayı bin ünite kanı depolamıştı, anında 600 ünite kanı hastanelere sevk ettik. Hiçbir hasta kan temin edilemediğinden dolayı vefat etmedi, hiçbir hastanın ameliyatı bir gün dahi ertelenmedi. Kan temini dört dörtlük Türk Kızılayı sayesinde, Sağlık Bakanlığımızla omuz omuza çalışmak sureti ile karşılandı."

- Türk Kızılayı olası afetlere hazır

Türk Kızılayı olarak afetlere de hazır olduklarının altını çizen Ahmet Lütfi Akar, "Afet konusundaki tedbirlerimizi elden bırakmadık. Bugün halen 250 binin üzerindeki insana afette müdahale edebilecek çadırı, battaniyeyi ve diğer afet malzemelerini depolarımızda tutuyoruz. Her zaman ve her şekilde Türkiye'deki insanların başına gelebilecek her felakette Türk milletinin yanında olarak, milletimizin kara gün dostu olarak yardıma ve faaliyete devam ediyoruz" diye konuştu.

Türk Kızılayı'nın tarihsel süreci hakkında da bilgi veren Akar, şunları kaydetti:

"Kızılay 1868 yılında dualarla kuruldu. Türk Kızılayı bütün afetlerde milletimizin yanındaydı, olmaya da devam edeceğiz. Çünkü bu dualı bir ocaktır. Kızılhaç'ı reddedip, kızıl ayı dünyada ilk defa kullanmıştır. Türkiye, Osmanlı Hilal-i Ahmer'i olarak dünyada ilk defa hilali kullanan ülkeyiz. Bundan sonra kurulan 50 ülkenin hilali kullanmasına biz sebep olduk. Bugün de gerek İslam, gerek Hristiyan aleminde gerekse tüm kızıl aylar arasında parmakla gösterilen, sayılan, sevilen sözü geçen, dünyanın üç beş ulusal derneği arasında Türk Kızılayı da vardır. İki dönemdir iştirak ettiğimiz uluslararası Kızılay Kızılhaç Federasyonu'ndaki seçimde çok yüksek oylar alarak Türk Kızılayı olarak Yönetim Kurulu üyeliğini sürdürmekteyiz."

Türk Kızılayı Samsun Şube Başkanı Mustafa Keskin, CHP Samsun Miletvekili Kemal Zeybek ve Canik Belediye Başkanı Osman Genç'in konuşmalarının ardından bölgede en çok kan bağışında bulunan donörlere Vali Yardımcısı Mehmet Ali Karatekeli tarafından plaket takdim edildi.

Daha sonra bazı Türk Kızılayı Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımı ile İl Müftüsü Veysel Çakı'nın duası eşliğinde Türk Kızılayı Samsun Bölge Kan Merkezi açıldı.

Amasya, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat illerinde kan bağışı faaliyetlerini yürütecek ve söz konusu illerin kan ihtiyacını karşılayacak merkez, 4 bin 600 metrekarelik arsa içinde 4 bin metrekarelik kapalı alanda hizmet verecek.

Merkezin bulunduğu arsanın Canik Belediyesinden satın alındığı, binanın karkas yapısının Metro Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Galip Öztürk tarafından yaptırıldığı ve yaklaşık 8 milyon liraya mal olduğu belirtildi.