Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) düzenlediği Yerel Yönetimlerde Yenilikçilik Konferansı’na katılan eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, “Refah Partisi’nin iktidara gelmesi halinde ülkede kriz çıkacağını 3 yıl önceden söylemiştim” dedi.
OKA’nın düzenlediği Yerel Yönetimlerde Yenilikçilik Konferansı Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konferansa, eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, OKA Genel sekreteri Mevlüt Özen, kaymakamlar, kurum müdürleri ve kurum yetkilileri katıldı.
Prof. Dr. Fatih Yüksel’in moderatörlüğünde Yerel Yönetimlerde Gelecek Vizyonu bölümünde konuşan ve yenilikçilik anlayışının mevcut alışkanlıkların dışına çıkan her şey olduğunu söyleyen Ömer Dinçer, “İnsanlar zaman içinde birtakım alışkanlıklar oluştururlar. Yönetimlerde de böyle. Böylece o alışkanlıklarını tekrar ede geldiklerinde rutinleşir ve fayda üretmekten uzaklaşmaya başlar. Tıpkı bunun gibi kamu idaresinde her yıl yayınlanan tasarruf genelgeleri vardır. 10 yıl önce hazırlanan genelge ile son yıl da hazırlanan genelgeyi üst üste koyun ilk harfi ne ise ‘B’ ise ‘B’nin üstüne bir çivi çakın bütün evraklardan B harfinin üzerinden geçer. Müsteşar olduğumda böyle bir genelgenin ne gibi faydası olduğunu sordum. Acaba bu genelgenin ne gibi bir faydası var? Genelge normalde kamu kaynaklarının daha etkin kullanılmasını ve gereksiz harcamaların kısılmasını ön gören bir genelge. Bu işlere bakan mali idari işleri başkanlığımız var. Başkanı çağırdım son 5 yıl içerisinde tasarruf genelgeleri nedeniyle kendilerinden lojman, idari bina, makam aracı, telefon ve benzeri türden tasarruf için yasaklandığı halde izin isteyen kaç tane kurum olmuş ne kadar izin istenmiş, ne kadarına izin verilmiş bunun tespitini yapalım, dedik. Lojmanlardan yüzde 96, makam araçlarının yüzde 94, telefonların hepsine izin veriliyordu ve yurt dışına çıkışların tamamına izin veriliyordu. Ve hakikaten işleri uzatmaktan başka hiçbir işe yaramıyordu. Öyleyse böyle bir tasarruf genelgesi yapmanın gereği var mı? Sorun üreten ve soruna bir türlü çözüm üretmeye çalışan bir idare olarak bakın meseleye. Ben dedim ki ‘bu yıldan itibaren tasarruf genelgesi yayınlamayacağız’” diye konuştu.
“KRİZ ÇIKAR DEMİŞTİM”
Türkiye’de çok eleştirilen, meşhur olmuş bir Sivas konuşmasının olduğunu söyleyen Dinçer, “Sivas konuşmamı 1996 yılında yapmıştım ve ondan sonra ki 10 yıllık süreçte neler olabileceğine birtakım tahminlerde bulunmuştum ve pek çoğu gerçekleşmişti. Mesela, Refah Partisi’nin iktidara gelmesi halinde ülkede kriz çıkacağını 3 yıl önceden söylemiştim. Türkiye’de halkın tamamının ideolojik ayırıma tabi tutmaksızın kucaklayacak bir partinin gelmesinin çok güçlü bir istikrar gerçekleştireceğini söylemiştim AK Parti iktidara geldi” şeklinde konuştu.
“DÜNYADA GÖRDÜĞÜMÜZ UYGULAMALARI ŞEHİRLERİMİZE TAŞIYORUZ”
1980 öncesi yurt dışının nasıl bir yer olduğunun merak edildiğini ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz şöyle konuştu:
“1980’lerden sonra ülkemizin ve dünyanın o değişim rüzgarları ile birlikte, ülkemizin de dışa açılmasıyla birlikte ülkemiz yöneticisinin bilgisi görgüsü istese de istemese de arttı. Çok fazla çaba göstermeden arttı. Bugün şehirlerimizde gördüğümüz birçok yeni uygulamayı bu görgülerimiz sayesinde. Dünyanın çeşitli yerlerinde gördüğümüz uygulamalı örneklerle birlikte şehirlerimize taşıyoruz. Onun dışında da onları değiştirerek ülkemizin ihtiyaçlarına uygun hale getirerek uyguluyoruz. Bazen de hiç değiştirmeden getirip uyguladıklarımız sırıtıyor. Yani bize ait bir şey olmadığı görülüyor. Bizim değil diyoruz. Bu bir taklit diyoruz. Bunu yapan şehirler de var. Taklit edenlerinde hakikaten ne kadar yapay ve yapmacık olduğunu hep beraber görüyoruz. Bize ait hale dönüştürülmesi, bizim dokumuza uygun ve bizim insanımızın ihtiyaç hissettiğimiz hale dönüştürülmesi lazım.”
Büyükşehir Yasası çıktıktan sonra büyükşehir sınırlarının il sınırları ile örtüştüğünü söyleyen Samsun Valisi İbrahim Şahin ise şunları kaydetti:
“Özel idareler ortadan kalktı. Özel idarelerin fonksiyonları belediyelere devredildi. Dolayısıyla özel idarelerin yerine ikame edilen Büyükşehir Belediyesi ve belediyenin bazı görevlerini ilçelerde üstlenecek olan ilçe belediyeleri hem daha farklı hem daha geniş bir alanda görev ifa etmeleri gerekiyordu. Onun için bu konferans önem ifade ediyor.”
Bölgesel Yenilik Stratejisi çerçevesindeki bu toplantısının 2 yıl önce hazırlanan bir toplantı olduğunu söyleyen OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, “Bölgesel Yenilik Stratejisi ile 2014- 2018 arasında bu bölgemizde yapılması gereken yeniliğin geliştirilmesi için yapılması gereken çalışmaları anlatıyoruz bu çalışmada. Bu kapsamsa hem yerel yönetimlerde hem özel sektörde hem kamuda bir dizi faaliyetler ön görüyoruz” açıklamasında bulundu.