TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kamu ihalelerinde kadın girişimciler için fiyat avantajı istedi.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile TOBB Genç Girişimciler Kurulu seçimleri tamamlandı. Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Evrim Aras, Kadın Girişimciler Kurulu’nun yeni başkanı olurken, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı Genç Girişimciler Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi. TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarına seçilenler dün TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen lansman toplantısında basınla buluştu.
Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ali Sabancı ve Evrim Aras’ı tebrik ederek rol model olarak birçok insana yol açacaklarına inandığını belirtti. Her yıl 900 bin gencin istihdam piyasasına dâhil olduğunu ve bu gençlere iş bulabilmenin tek yolunun girişimci sayısını artırmaktan geçtiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu her yıl en az 90 bin yeni girişimci çıkarmak zorunda olduklarını söyledi. Girişimcilik konusunda Japonya örneğini veren Hisarcıklıoğlu, “Japonya’nın seviyesine çıkabilmek için ilave 2 milyon girişimci çıkarmamız gerekiyor” diye konuştu.
Kadın ve genç girişimciler konusunda artık gölün maya tuttuğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, 1.000 civarında kadın ve genç girişimci ile çıkılan yolda bugün 6 bin 405 kadın girişimci ve 8 bin 341 genç girişimci ile devasa bir yapıya ulaşıldığını anlattı. 2 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanlığına, 4 oda ve borsanın da Meclis Başkanlığına kadınların seçildiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Oda ve Borsa meclislerinde yer alan kadınlarımızın sayısı yüzde 33 oranında arttı” dedi.
“KADIN GİRİŞİMCİLER TIPKI ABD’DEKİ GİBİ FİYAT AVANTAJIYLA DESTEKLENSİN”
Hisarcıklıoğlu kamu alımlarında yerli malına yüzde 15 fiyat avantajı sağlayan düzenlemeye dikkat çekerek, “Yıllarca bunun mücadelesini vermiştik, en sonunda oldu. Buradan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık’a çok teşekkür ediyoruz. Şimdi bunu, kadın girişimcilerin desteklenmesi noktasında bir adım ileri taşımamız gerekiyor” dedi. Kadın girişimciler için sağlanacak fiyat avantajı örneklerinin başka ülkelerde de uygulandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Bu sistem Amerika Birleşik Devletleri’nde bazı eyaletlerde uygulanıyor. Bu eyaletlerde kamu alımlarında, kadın girişimcilerin kurduğu şirketlere fiyat avantajı sağlanıyor. Yani kadın girişimci daha pahalıya satsa bile devlet malı bu şirketten alıyor. Hatta bununla yetinmeyip kamu alımlarında kadın girişimcilerin kurduğu şirketler için kota konuluyor. Devlet mal alırken bu kotayı doldurmak zorunda kalıyor. Kamudan da bu tür desteklerin hayata geçirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
ARAS: GENÇ KIZLARA ROL MODEL OLACAĞIZ
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras ise konuşmasında, “Çiçeği burnunda bir başkan olarak, kadının ekonomik özgürlüğünü eline almasının hele ki bu yaşadığımız şiddet dolu günlerde daha büyük önem arz ettiğini düşünüyorum” diye konuştu. Kadınların güçlerine sahip çıkmalarına ve topluma dalga dalga kadın duyarlılığının yayılmasına vesile olmak istediklerini söyleyen Aras, “Amacımız kadın girişimci sayısını arttırmak, kadın girişimcilerin niteliklerini çeşitlendirmek ve onlara iş planlarında yol göstermek, vizyonumuzu paylaşmak olacak. Projelerimize hız katarak, şimdiye kadar büyük özverilerle gelinen bu noktayı yeni fikirlerle daha da güçlendirmeyi arzulamaktayız. Kurulumuzdaki tüm güçlü ve güzel kadınlar; Genç kızlarımızı, kadınlarımızı cesaretlendirerek kendi hikâyeleriyle ilham oluyor. Rol modellerimizin sayısı arttıkça, kendine daha fazla güvenen nesillerle ülkemiz daha da güçleniyor” dedi.
SABANCI, GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNE İŞARET ETTİ
TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı da 2023 için ülke olarak önemli hedeflere sahip olduklarını belirterek, “Çağdaş muasır medeniyet seviyesine erişmek, kişi başına düşen geliri 25 bin dolara çıkarmak, 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek, daha zengin, daha güçlü, demokrasisi güçlenmiş, dünya ekonomi ve politiğinde etkin rol oynayan bir ülke haline gelmek ve en önemlisi, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmak istiyoruz” dedi. Sabancı, bu hedeflere ancak girişimciliği destekleyerek ve girişimci sayısını artırarak ulaşılabileceğinin altını çizdi.
Ali Sabancı, girişimcilerin değer yaratacak şirketler kurmalarının ve büyümelerinin yolunun sağlıklı bir ‘girişimcilik ekosistemi’ oluşturulmasından geçtiğini belirterek, sivil toplum, özel sektör ve kamuyu bu konuda birlikte hareket etmeye çağırdı. Sabancı, Global Girişimcilik Haftası, BİST Özel Pazar, G3 Forum, Fonların Fonu gibi projelerin desteklenmesini istedi ve “Sağlıklı bir Girişimcilik Ekosistemi oluşturamazsak çok kıymetli projeleri, fikirleri ve girişimcileri fark edemeyiz” ifadesini kullandı.