Burak GEZEN- Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'de yasal sınır olan 25 santimetreden küçük boyda avlanan toplam 115 kilo ağırlığındaki 37 kasa 'Bakalyaro' cinsi balığa el konuldu. Bir trol teknesinde ele geçirilen balıkları avladığı belirlenen 1 kişiye toplam 1055 lira idari para cezası kesildi.
Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekiplerinin Çanakkale Boğazı'nda kaçak avlanmayla ilgili denetimleri sürüyor. Bu kapsamda Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi Gülpınar Beldesi ile Babakale Köyü birbirine bağlayan karayolundaki denetimlerde balık yüklü bir kamyonet durduruldu. Kamyonetteki 37 kasa 'Bakalyora' cinsi balığın boylarının 18-20 santimetre olduğu tespit edildi. Trol tekneleri tarafından yasal sınır olan 25 santimetrenin altında tutulduğu tespit eden toplam 115 kilo ağırlığındaki 37 kasa balığa el konuldu. Hakkında tutanak tutulan bir kişiye 1055 lira para cezası kesildi. El konulan balıklar Çanakkale Balık Hali'ne götürülüp, Milli Emlak Müdürlüğü ekiplerinin kontrolünde açık arttırmayla satıldı.
"BAKALYARO EGE'DE AZ BULUNAN BİR TÜR"
Bakalyaro (Merlangius merlangus), Gadidae familyasından, orta boylu, yumuşak vücutlu bir balık türü. Mezgit ve gelincikle aynı türdendir. Karadeniz'de yaygın, Ege'de az bulunur. Genelde 15-20, en çok 45-50 santimetre boyunda oluyor. Sahillerin 3-4 metreye kadar derinliklerindeki sığların kumlu, çakıllı ve yosunlu diplerinde, fazla göçler yapmadan yaşar. Balık yumurtaları, küçük balıklar ve karides gibi canlılarla besleniyor. Üremelerini şubat-mayıs arasında, sahillere yakın yerlerde yapıyor. Mezgitle eş, beyaz ve lezzetli etiyle ekonomik değeri yüksek olarak biliniyor.

FOTOĞRAFLI