Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İslahiye Meslek Yüksekokulu tarafından 2014-2015 Akademik Yılı Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında Afet ve Deprem Bilinci Projesi Koordinatörü Bilal Erdoğan tarafından “Deprem ve Depremden Korunma Yolları” adlı konferans gerçekleştirildi.
Afet ve Deprem Bilinci Projesinin Türkiye’de ilk defa uygulanan bir proje olduğunu söyleyen Erdoğan, projenin diğer üniversitelere de model olan bir uygulama olduğunu vurguladı.
Yüzde 92 deprem kuşağında olan ülkemizde depremden kaçışın mümkün olmadığını belirten Afet ve Deprem Bilinci Projesi Koordinatörü Bilal Erdoğan, depremlerin ne zaman olacağı belli olmadığını ama depremin olduğunda neler yapılacağının bilinmesi gerektiğini,topyekün hazırlanmalı ve çocuklarımızda da bu bilincin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Erdoğan, “Depremler her gün oluyor ama 7 ve üzerinde depremler olmuyor, bu olmayacak anlamına gelmez. Bizler deprem düşmanına karşı hazırlıklı olursak, düşmanın tüm özelliklerini öğrenirsek onunla baş etmek çok kolay olur. Amacımız insanlarımızı korkutmak değil tedbir alarak depremin zararını en aza indirmektir. İnsanların nasıl kendilerini korumalarını öğretmektir. İslahiye İlçesi l. Derece afet bölgesi, iki fay hattı geçmekte. İlçemizde bu nedenle Gaziantep merkez 3. Derece hassasiyet taşırken İslahiye İlçesi l. Derece hassasiyete sahip bu nedenle bu proje hayata geçirildi” dedi.
“Afetlerin en büyüğü ve tehlikelisi depremdir” diyen Erdoğan, “Bu bilince sahip olmalı, binalarımızı daha sağlam yapmalı, denetim makamlarının binaları denetlemesi, deprem yapı yönetmeliğinin tam uygulanması ve binaların depreme karşı sağlam yapılması olası bir depremde can kayıplarını aza indirecektir. Bu nedenle; deprem afetinden evvel, evlerimizde bir deprem aile planı yapılmalı, deprem sırasında sakin ve soğukkanlı olarak 6-10 saniyede evimizi terk edebiliyorsak terk etmeli, yoksa bulunduğumuz yerde küçük odalarda hayat üçgeni oluşturacak mekanlar seçerek kendimizi korumalıyız” şeklinde konuştu.
Her evde mutlaka bir deprem çantasının olması gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, depremden önce evimizde bulunan dolap, kitaplık gibi eşyalarımızın duvara sabitlenmesi gerektiğini, çünkü birçok ölüm ağır eşyaların altında kalarak olduğunu ifade ederek, “Okulda sınıftaysak sıraların altına değil yanına yine cenin vaziyette durmalıyız. Beynimizi korumak için ellerimizle veya sert bir cisimle kafamızı korumalı, deprem esnasında asansörlerden, merdivenlerden, balkonlardan, pencerelerden uzak durmalıyız. Enkaz altında kalmışsak panik yapmadan beklemeli, enerjimizi boşa tüketmemeli, sesler duyduğumuzda yardım istemeli, sesimiz çıkmıyorsa sert bir cisimle ses çıkaracak bir şeye vurarak yerimizi bildirmeliyiz”diyerek, ülkemizde yeni konuşlanan AFAD görevlilerine güvenmeli ve deprem sonrası onlara yardımcı olunması gerektiğini söyledi.
Konferans sonunda Yüksekokul Müdür Yrd. Öğr.Gör. İ.Halil Korkmaz tarafından Bilal Erdoğan’a teşekkür belgesi verildi. Toplumsal Duyarlılık Projesi öğrencileri adına İslahiye MYO öğrenci temsilcisi Kubilay Munar ise, Erdoğan’a arkadaşlarının hazırladığı çiçek buketini takdim etti.
İslahiye MYO İşletme Yönetimi birinci sınıf öğrencisi ve Proje öğrencisi Zehra Hamzaoğlu, Bilal Erdoğan’ın üstün gayret ve çaba ile projenin herkese ulaştırılmasını sağladığını belirterek, “İslahiye 1. derece deprem bölgesi. Niçin tedbir alınmasın, insanlarımız uyarılmasın? Bende projeye aktif olarak katılıyorum ve destekliyorum. Çok güzel bir proje” dedi.