‘Dondurmam Gaymak’ ile Türkiye’nin ilk Oscar aday adayı filmini çeken Muğlalı Yönetmen Yüksel Aksu, yeni filmi “İftarlık Gazoz” filminin çekimleri için hazırlıklarını sürdürüyor. Ünlü Yönetmen Yüksel Aksu’yu çekimler öncesi ziyaret eden Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla’yı 2023’e taşıyacak hedeflerden birisinin de dizi ve sinema olduğunu açıkladı.
DİZİ VE SİNEMA MUĞLA’NIN 2023 HEDEFLERİNDEN BİRİSİ
Vali Amir Çiçek, Muğla’nın 2023 hedefleri arasında dizi ve sinema sektörünün de bulunduğunu belirterek, “Muğla, önemli değerlerini, tarihi ile geçmişi ile bugünlere gelmiş bir ilimiz. Ula ilçemiz, denizi ile, kıyısı ile, doğası ile, tarihi ile, kanyonu ile, sporu ile her yanı ile uygun bir ilçemiz. Muğla’nın en önemli değerleri ormanı olması, doğanın güzelliği, iklimin güzelliği, sanatçılarımızın Muğla’da daha rahat çalışabilmesi ile 2023 hedeflerimizden birisi dizi, sinema konularında bir hedefimiz var. Yüksel Aksu bu yörenin çocuğu. Kendi sanatını başka yörelerde de yapıyor ama arkadaşları ile dostları ile kendi ilçesinde sanatını yaparken, geçmişteki o yaşantıların senaryosunu yazarak beyaz perdeye aktarıyor. Bugün hem yönetmen Yüksel Aksu’yu, hem de set ekibini ziyaret ederek yanlarında olduğumuzu göstermek için ziyaret ettik. Bu çalışmalar hem sosyal, hem de ekonomik yönden Muğla’mız hem de Ula’mız için çok güzel çalışmalar. Ben bu çalışmaları destekliyorum ve bu çalışmaları yapanlara teşekkür ediyorum. Biz valilik, kaymakamlık ve belediye başkanlarımız ile üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.
YÜKSEL AKSU; “HOLLYWOOD’U SOLLADIK”
Muğlalı yönetmen Yüksel Aksu ise, Vali Amir Çiçek’in Muğla’ya atanmasından sonra kendisini ziyaret ettiğini belirterek, “Kaymakamımız, Belediye başkanımız ve Esnaf Odası Başkanımız ile biz bir hayal kurduk. Hayalimiz, Muğla bacasız endüstri olarak turizm ile besleniyor. Buna bir de kültür turizmini eklemek istiyoruz. Kültür turizmi olarak da yıl 12 ay burada misafirleri nasıl ağırlayabiliriz diye düşündük. Bunun en önemli mecrası sinema. 19. yy.’da romandı, şimdi sinema ve televizyon. Popüler kültür. Popüler kültürün içerisinde kaliteli yapımlar ile yer almak için burada bir sinema coğrafyası yaratmak istiyoruz. Bu amacımıza da erişmek üzereyiz. Bugün Datça’da bir dizi, Milas’ta bir dizi, Menteşe Yeşilyurt mahallesinde Türkan Şoray’ın yönetmenliğini yaptığı bir sinema, Köyceğiz’de Yılmaz Erdoğan iki ay sonra, Dalyan’da Çağan Irmak başlayacak, Fethiye’de de Faruk ismindeki bir arkadaşımız ve Ula’da benim kendi bölgem olduğu için sinema çalışması var, Şu anda Muğla’da Hollywood ortalamasını geçtik. 1 milyon nüfuslu bir kentte oran ve orantıya vurduğumuz zaman Türkiye’nin en çok seti var. Bunlar aynı zamanda tanıtım ve gelir demek turizm gibi. Kıyı turizminin dışında bir bizim Teke yöresinin kültürünü, zeybeğini, ormanını, mimari yapısını yıl 12 ay insanlara sunmak istiyoruz. Ayrıca en büyük haylimiz de dünya sinemasına burayı servis etmek. Şu anda Avrupa Amerika, Tunus, Romanya ve Bulgaristan’a gidiyorlar verdikleri kolaylıklardan dolayı. Biz burarda öyle bir olgu oluşturacağız ki, hem etnografik müze hem de açmış olduğumuz kurs ile insan yetiştireceğiz. İstanbul’dan taşımadan burada sinema filmi yapılabilir hale getireceğiz. Amacımız bu” dedi.
FİLMİN KONUSU
‘İftarlık Gazoz’ filmi ile yeni bir Ege hikâyesi anlatılacak. Film çekimleri, Menteşe, Ula ilçesi ile bu ilçelere bağlı Akyaka, Yeşilyurt, Karabağlar Yaylası, Düğerek ve çevredeki kırsal mahallelerde yapılacak. 1970’li yıllarda geçecek olan ‘İftarlık Gazoz’ adlı film, bir çocuğun eski Muğla’daki Ramazan ayı ile tütüncülüğü konu ediyor. ‘Dondurmam Gaymak’ filmindeki gibi sıcak bir Ege hikâyesi olacak filmde, Ege halkının yanı sıra, bu defa sürpriz oyuncular da yer alacak.