Tunceli İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) arasında, özel idarede çalışan 90 memuru kapsayan ve 2 yıl süreli toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.

Anlaşmaya varılan toplu sözleşme, Tunceli İl Özel İdaresi Encümen Toplantı Salonu'nda düzenlenen törenle taraflarca imzalandı.

Sözleşmeyle il özel idaresinde çalışan memurlara, aylık brüt 717 lira sosyal denge tazminatı ve Kurban Bayramı'nda brüt bin 250 lira "Kurban Bayramı ikramiyesi" ödenmesinin yanı sıra bu sözleşme döneminde eklenen maddeyle Tunceli'deki Alevi inancı dikkate alınarak muharrem ayında brüt 631 lira "aşure ikramiyesi" verilmesi hükme bağlandı.

Tunceli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nazif Yıldırım, imza töreninde yaptığı konuşmada, il özel idaresinin kısıtlı bütçe imkanlarına rağmen çalışan memurlarına yaşanılabilir bir ücret verilerek, refah düzeyini yükseltmeye gayret ettiklerini ifade etti.

Örgütlü sendikayla yaptıkları görüşmeler sonucunda sosyal denge tazminatı miktarının brüt 717 lira, Kurban Bayramı'nda çalışanların ibadetlerini daha rahat yerine yerine getirebilmeleri için ödenen "Kurban Bayramı ikramiyesi" ödemesinin de brüt bin 250 lira olarak belirlendiğini kaydederek, "Yine İslam coğrafyasında ve özellikle ilimizde kutsiyeti çok çok daha fazla olan muharrem ayında çalışanlarımızın ibadeti, harcamaları noktasında muharrem ayı ikramiyesi olarak da bürüt 631 lira vermeyi personele öngördük" dedi.

TÜRKİYE'DE BİR İLK
Tüm BEL-SEN Tunceli Temsilcisi Mazlum Doğan da imzaladıkları 3. dönem toplu sözleşmeyle tüm hakların korunmasının yanında memurlara "aşure ikramiyesi" adıyla yeni bir hak sağlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Aşure ikramiyesi belki de Türkiye'de bir ilk olacak. Biz bu ilkimizin anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Burası Alevi kültür ve inancına sahip ve bu ritüellerimizin olduğu bir kenttir. Dolayısıyla bu renklerimiz, bu farklılıklarımız bizim kültürlerimiz, bizim mozaiğimizdir. Bunun anlaşılması, bunun değerli kılınması, görülmesi bizim açımızdan gerçekten anlamlıdır. Bunun için teşekkür ediyoruz. Umut ederiz ki, Türkiye'de bütün özel idareler bu ilki artık gündemine alırlar. Bu inanç farklılıklarını, kültürleri görürler."

Taraflarca imza altına alınan sözleşmenin "ikramiyeler" bölümünde 16. maddede, "Çalışanlardan daha yüksek verim almak için işveren Kurban Bayramı'nda çalışanlarına kurban parası olarak bin 250 lira brüt, Kurban Bayramı ikramiyesi ve muharrem ayında 631 lira brüt muharrem ayı (aşure) ikramiyesi öder" ifadelerine yer verildi.