Vali Mahmut Demirtaş, muayene sırası almak için geceden itibaren sıraya giren vatandaşların mağduriyetin giderilmesi için soruna el alttı.
Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek-2 binasında (Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Binası) vatandaşların yaşadığı sorun ve sıkıntıların giderilmesi için yetkililer çalışmalarını sürdürüyor. Muayene sırası olmak için geceden itibaren saatlerce bekleyen, buna rağmen günlerce sıra alamadığını belirten vatandaşların mağduriyeti yerel ve ulusal basına yansımıştı. Hasta yakınları sıra yüzünden hastaneyi basmış ve çeşitli olaylar çıkmıştı.
Doktor eksikliğinden kaynaklanan sorunun giderilmesi için Vali Mahmut Demirtaş başkanlığında; İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Emin Taş, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzman Dr. Erdoğan Öz, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kutlu ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekimi Yard. Doç . Dr. Fatih Doğan’nın katılımı ile toplantı düzenlendi.
Toplantı sonrasında Vali Mahmut Demirtaş tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yürütülen sağlık hizmetleri ile ilgili Valiliğimize sunulan raporda, aşağıdaki hususlara yer verilmiştir. 2014 yılında kadın doğum polikliniklerinde 69 bin 861 hasta muayenesinin yapıldı. Hasta mağduriyetlerinin önüne geçmek amacıyla, Şubat, Mart ve Nisan 2014 aylarında gece poliklinik hizmetinin verildiği, ancak Danıştay’a açılan dava neticesinde Danıştay’ın gece poliklinik hizmetlerini iptal kararı sonrası gece poliklinik hizmetini uygulamasına son vermek zorunda kalındı.
2015 yılı Ocak ayında aktif çalışan 7 kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile hizmeti verildiği, Ocak Ayında MHRS’de alınan randevu sayısı 662, KİOSK ve poliklinikten alınan randevu sayısı 2 bin 780 olduğu ve toplam 3 bin 442 hastanın muayenesi gerçekleştirildi.
1-12 Şubat 2015 tarihi itibariyle, 6 kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile hizmet veriliyor. Ancak bu 6 hekimden 2 hekimin süt izni kullanmalarından dolayı yarım gün çalışmak zorunda kaldıkları, her gün aktif 6 hekimden 2 hekimin poliklinik yaptığı, 1 hekim branş nöbetçisi, 1 hekim nöbet izninde, 1 hekim doğum salonunda, 1 hekimin de ameliyathanede görev yapıyor. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından bin 503 poliklinik muayene yapıldı.
1 Hekimin doğum öncesi izinli olduğu, 10 Şubat 2015 tarihi itibariyle 2 hekimin milletvekilliği seçimleri için istifa ettiği, 2 doktorunun süt izni kullandıklarından yarım gün mesai yapıyorlar.
Hastanede poliklinik yapacak kadın doğum uzmanı hekimlerin çalışma çizelgesi her ayın son haftasında hazırlanarak MHRS sistemine bildirildiği, randevular MHRS den otomatik olarak her gün poliklinik yapan doktor başına 18 kişi olarak veriliyor. Geriye kalan diğer randevular kadın doğum polikliniklerinin bulunduğu alanda KİOSK cihazlarından alınmakta, KİOSK randevuları hafta içi her gün saat 06:30 da açılmakta ve aynı gün içerisinde muayene olacak hastalara sıra veriliyor.
1 Kadın Doğum polikliniğinde her gün 30 acil hastaya ve KİOSK’tan sıra alan hastalar ile Suriye vatandaşlarına hizmet verilmekte, MHRS hastası kabul edilmiyor. 2 Kadın doğum polikliniğinde ise her gün Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı 40 hasta, 5 kamp dışı Suriyeli hasta olmak üzere toplam 45 hasta muayenenin yapılıyor.
3 Poliklinikte kadın doğum polikliniğine katkı amacıyla aile hekimi uzmanı poliklinik hizmetinde bulunuluyor.
Hekimlerin nöbet izin durumlarına göre ve ilçelerden hekim görevlendirilmesi gibi geçici çözümler üretilerek bazı günlerde ise 4 poliklinik açıldığı, açılan her bir poliklinik akşama kadar ortalama 70 hastaya kadar bakabiliyor.
Sonuç olarak; Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde; Günlük MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) ve Hastaneden 100 hastaya randevu verilmektedir. Günlük bakılan ortalama hasta sayısı 210-230 arasındadır. Günlük ortalama yatış sayısı ise 28’dir. Günlük ameliyat sayısı 15’tir. Günlük normal doğum sayısı 8’dir. Aylık yatan hasta sevk sayısı 10 civarındadır. Günlük 3 poliklinikte hasta muayenesi yapılmaktadır. 2 Kadın Doğum Uzmanı ve 1 Aile Hekim Uzmanı ile hasta muayenesi yapılmaktadır. Diğer birimlerde (Doğumhane ve Ameliyathanede) Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı zorunlu olarak çalışmaktadır. Son bir yılda 5 kadın doğum uzmanı çeşitli sebeplerden ayrılmıştır. Tam zamanlı aktif çalışan 3 kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bulunmaktadır.
Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde; 12 Kadın Doğum Uzmanı Personel Dağıtım Cetveli görülmektedir.
İl genelinde; 8 kadın doğum uzmanı özel hastanelerde çalışmaktadır. 2 Hekim Kahta Devlet Hastanesinde çalışmaktadır. 1 Hekim Besni Devlet Hastanesinde çalışmaktadır. 1 Hekim Gölbaşı Devlet Hastanesinde çalışmaktadır.
Esasen vatandaşlarımızın Aile Hekimlerine de rahatsızlıkları ile ilgili muayene olmaları halinde Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde yaşanan yoğunluğu ve sıkıntıları azaltacağı değerlendirilmektedir.
Tüm sürdürülen bu çalışmalara ek olarak, Valiliğimiz ve Milletvekillerimizle birlikte sorunların giderilmesi için Sağlık Bakanlığı nezdinde yoğun bir çaba sarf edilmektedir.”