İZNİK(Bursa), () - BURSA’nın İznik İlçesi’nde, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetiminde 3 bölgede kazı çalışması yapılacak. 
7 bin yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan ve Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’nın izlerini taşıyan İznik, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl adeta arkeolojik kazı merkezi haline getirildi. Her yıl tek bir noktada yapılan arkeolojik kazıların sayısı bu yıl 3‘e çıkarıldı. Yıllardır devam eden Maltepe Caddesi’ndeki Çini fırınları kazısının yanı sıra, Yenişehir Kapı Mevkii’ndeki Kırgızlar Türbesi karşısında yer alan Orhan Bey İmareti ile Selçuk Mahallesi’ndeki antik Roma Tiyatrosu’nda da arkeolojik kazılar yapılacak. Ağustos ayının ilk haftasında başlayacak İznik Müze Müdürlüğü başkanlığındaki Roma Tiyatrosu kazını Uludağ Üniversitesi, Orhan Bey İmareti’ni ve Çini fırınları kazını Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği yaptığı üniversiteler yürütecek.
Çini fırınları kazıları Kültür ve Turizm Bakanlığı Orhan Bey imareti ve Roma tiyatrosu kazıları ise Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edilecek. İznik’te bu yıl ayrıca Yeşil Camii’nin çinili minaresi de incelenerek, çinilerin durumu kontrol edilecek.

FOTOĞRAFLI