Arif ARSLAN/BATMAN, ()-İÇİŞLERİ Bakanlığı tarafından 'öz yönetim' açıklaması yaptığı gerekçesiyle dün görevinden alınan Batman'ın DBP'li Belediye Başkanı Sabri Özdemir, "Bu kararı veren İçişleri Bakanı ile müfettişlerini asla tanımıyoruz. Bizi halk getirdi ancak halk görevden alır. Bu kararı da saygıyla karşılarız" dedi.
İçişleri Bakanlığı, Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, 18 DBP'li belediye meclis üyesi ile 3 il genel meclis üyesini dün görevden aldı. Görevden alınan başkan Özdemir, bugün belediye önünde HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan, partililer ve kalabalık vatandaşların katılımıyla basın açıklaması yaptı. 'Kentimizi ve kendimizi de biz yöneteceğiz' pankartı asıldığı belediye önünde Özdemir'in konuşması sık sık zılgıtlar ve "Batman seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla kesildi.
Özdemir, İçişleri Bakanılığı kararını tanımadıklarını belirterek, "Ak Parti, 7 Haziran seçimlerinden sonra Kürdistan halklarına savaş ilan etti. Daha önce 26 arkadaşımızı cezaevine koydu. Belki o zaman demokratik tepkimizi en üst seviyede vermiş olsaydık, belki de bugün bunlar yaşanmazdı. Şimdi de seçilmişler görevden uzaklaştırıyor. Ankara'ya barış için giden o barışseverleri koruyamayan ve katliamın sorumlusu olan ve olay sonrası da sırıtan bakanın istifası beklenirken, o bakan şimdi kalkmış bu halkın seçilmişlerini görevden uzaklaştırması darbedir" dedi.
"HALK, İRADESİNİ BİZE TESLİM ETTİ"
Halkın iradesini kendilerine teslim ettiğini, bu yüzden bakanlığın kararını tanımadıklarını söyleyen Özdemir, "Batman halkı bugün iradesini bize teslim etmiştir. Alınan kararı tanımıyoruz. Ancak Batman halkı bizi sandıkta gönderirse gideriz. İçişleri Bakanı, seçilmişleri görevden alamaz. Halkımız bizi seçti, bu göreve getirdi. Biz de halkımıza layık olmak için geceli gündüzlü mesai demeden çalışıyoruz. Meclis üyeleri ve çalışanları, Batman halkına en iyisini vermeye çalışıyor. Bazı eksikliklerimiz olabilir. Seçilmişlere ve Batman halkına teşekkür ediyorum. Bu kararı veren İçişleri Bakanı ile müfettişlerini asla tanımıyoruz. Başbakan ve İçişleri Bakanı da kendi kanunlarını bilmiyor. Başkanlar, bir yolsuzluk yapmışsa görevden alınabilir. Ancak insani talep içeren bir basın açıklamasına katılmışsa, bu iş Cumhuriyet Savcılıkları ve yargınındır. Maalesef İçişleri Bakanı ve müfettişler kanunları tanımıyor. Bu bir yerde darbe hükümetidir" diye konuştu.
"GELİN BATMAN'DAN ADAYLIĞINIZI KOYUN"
Yaşadıklarının darbe olduğunu ve buna boyun eğmeyeceklerine kaydeden Özdemir, "Yüzde 75 oy alan seçilmişlere darbe olarak yapılan bu uygulamaya halk sessiz kalmayacaktır. Öz yönetim açıklamasına katıldığımız gerekçesiyle 18 seçilmiş ile Balpınar Belediye Eşbaşkanımız görevden uzaklaştırıldı. Bu halk hükümete önümüzdeki seçimde gerekli cevabı verecek. İçişleri Bakanı'na sesleniyorum; hodri meydan. Gelin Batman'dan adaylığınızı koyun. Hiçbir propaganda çalışması yapmayacağız. Halk sizin için ne düşünüyor? Gelin buradan aday olun. Tekrar Bakan'a sesleniyorum; bizi halk getirdi, ancak halk görevden alır. Bu kararı da saygıyla karşılarız" dedi.
HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da, bölgede yüzde 70, 80 ve 90'larla bazı bölgelerde seçilmişlerin görevden alınmasının bir darbe olduğunu savunarak, "Başkan ve meclis üyelerimiz görevden uzaklaştırılıyorlar. Gerekçe de öz yönetim ilanına katılmalarıdır. Bu halk daha iyi yönetilmek için öz yönetim ilanını destekliyor. Kısacası bu görevden uzaklaştırılmalar bir darbedir. Evet asker sokağa inmemiş olabilir ama bu uygulama darbeden farksız değildir. Belediye başkanları ve meclis üyelerini halk seçmiştir. Seçilmişleri kimse görevden alamaz, gücü yeten varsa buyurun gelsin" şeklinde konuştu. Yapılan konuşmalardan sonra kalabalık grup, olaysız bir şekilde dağıldı.

FOTOĞRAFLI