Terörün açtığı yaraları sarmak için Güneydoğu'da imar ve restorasyon çalışmalarını başlatan hükümet bir yandan da sosyal ve ekonomik hayatı canlandıracak yeni uygulamaları devreye sokuyor. Bu kapsamda 'toplum yararına çalışma' uygulaması başlatılırken, özellikle yoksul ve evi yıkılan ailelerden birer gence geçici süreli ve ücretli iş verilmeye başlandı. Kadınlara yönelik de proje karşılığı mikro kredi uygulaması devreye sokuluyor. Çalışmaların koordinasyonunu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından koordinatör olarak görevlendirilen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz yapıyor. Aile, Gençlik ve Spor, Milli Eğitim, Sağlık, Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile kapsamlı değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, ilgili valilikler, sosyal yardımlaşmaya ilişkin kurum ve kuruluşlar ile İŞKUR vasıtasıyla çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda atılan bazı adımlar şunlar:

Başlatılan uygulamalardan biri 'toplum yararına çalışma'. Silopi’den Cizre’ye, Sur’dan Nusaybin’e kadar, hendek ve barikat operasyonlarının yapıldığı yerlerde bu adım peyderpey atılacak. Belli işler için geçici süreliğine gençler ücretli olarak işe alınacak. 9 ayı bulacağı belirtilen çalışma başlatıldı. İlk olarak Silopi’de 400 kişiyle başlayan uygulama, pazartesi günü 800 kişinin daha katılımıyla bin 200’e çıkmış olacak. Cizre’de birkaç gün içinde 2 bin kişi, benzer şekilde ücretli olarak işe alınmış olacak. İdil’de 700 genç ilk olarak işe başlatılacak. İhtiyaca göre bu sayılar artacak. Operasyonların tamamlandığı yerlerde de benzer şekilde adımlar atılarak, gençlerin yeniden terör örgütünün kıskacına girmesi önlenecek, ekonomik hayat tekrar canlandırılacak. Projede yoksul ve evi kullanılamaz hale gelen ailelere öncelik verildi. Valiliklerin kapsamlı çalışmasıyla belirlenen ailelerden birer kişi bu şekilde işe alınacak.

15 ALANDA MESLEK EĞİTİMİ


Gençlerin yanı sıra, kadınlara dönük projeler de hızlandı. Özellikle kadınların sosyal hayata daha fazla katılımı için 15 civarında alanda mesleki eğitim verilmesi planlanıyor. Bu eğitimin ardından oluşturulacak projelerin hayata geçirilmesi için karşılıksız mikro kredi verilecek. Proje bazlı verilecek mikro kredi uygulaması, Şırnak’tan başlayarak diğer bölge illerine de yaygınlaştırılacak.

İsmail Sonsuz - TÜRKİYE GAZETESİ