Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin ziyaretinin iki halk arasındaki kadim dostluk ve dayanışma bağlarını daha da pekiştireceğine inandığını belirterek, "Özellikle Japonya ile aramızda gerek Marmaray projesi gerekse İstanbul-İzmir arasındaki İzmit Körfez Geçişi, şu anda hakikaten geleceğe ve bugüne vurulmuş mühürlerimizdir. İnşallah Çanakkale Geçişinde de Japonya ile beraber olmayı arzu ediyorum. İnşallah şu anda beraber adımını atmakta olduğumuz Sinop Nükleer Enerji olayının da -hedefimiz 2023 - 2023'e kadar bitmesini arzu ediyorum. Bunlar da geleceğin işaret fişekleri olacaktır diye düşünüyorum" dedi.

Erdoğan, 7-8 Ekim'de Japonya'yı ziyaret ettiğini hatırlatarak, ziyarette Japon İmparatoru Akihito ve Başbakan Abe ile bir araya gelerek, Türkiye-Japonya ikili ilişkilerini tüm yönleriyle ele aldıklarını ve mevcut iş birliğinin her alanda daha da ilerletilmesine yönelik siyasi iradelerin en üst düzeyde teyit edildiğini dile getirdi.

Abe'nin ziyaretini "söz konusu iradenin en somut ve güçlü tezahürü" olarak gördüğünü vurgulayan Erdoğan, şu bilgileri paylaştı:

"Bugün dostum Başbakan Abe ile yine kapsamlı bir görüşmede bulunduk. Gerek ikili gerekse heyetlerarası görüşmeleri yapmak suretiyle Türkiye - Japonya arasındaki ekonomik, ticari, bunun yanında özellikle enerjiye dayalı neler yapabiliriz bunları görüşme fırsatımız oldu. Bölgesel sorunları ele alma, değerlendirme fırsatımız oldu. Bunun yanında yarın başlayacak olan G20 Antalya Zirvesini de değerlendirme imkanımız oldu. Ticaret ve ekonomi, enerji başta olmak üzere ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle istişare ettik."

"Türk-Japon ilişkilerinde Ertuğrul Fırkateyni'nin özel yeri var"

Erdoğan, Türk-Japon ilişkilerinde Ertuğrul Fırkateyni'nin özel bir yer tuttuğuna işaret ederek, şunları anlattı:

"Şu anda içinde bulunduğumuz mekan bu bakımdan çok çok anlamlı. Az önce gelirken dostum Abe'ye onu da hatırlattım, zira şu mekan bildiğiniz gibi Sultan II. Abdülhamit'in bize bir mirasıdır. 125 yıl önce II. Abdülhamit Han'ın Japon İmparatoru Meici'ye hediyelerini ve iyi dilek mesajlarını götüren Ertuğrul Fırkateyni dönüş yolunda geçirdiği bir kaza sonucu Kuşimoto açıklarında battı. Eğer içeri girdiğinizde hazırlanan sergiyi de gördüyseniz o sergide de bunlar zaten resmedilmiş, ifade ediliyor. Bölge halkı denizcilerimiz kurtarmak için hayatlarını hiçe sayarak büyük çaba sarf ettiler. Zaten özet filmde de bunu izledik. Tamamı sunuma arz edildiğinde bunun çok daha farklı olduğunu göreceğiz ve Türk-Japon ilişkilerinin nereye dayandığını görme anlamında inanıyorum ki yeni bir tarihi birlikte yazacağız. 125 yıldır şehitlerimizi aziz hatıralarına sahip çıkarak gerçekten çok farklı, çok müstesna bir duruş sergilediler. Bunu çok önemsiyoruz. Bu vesileyle bir kez daha tüm Japon halkına şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum."

Türk-Japon dostluğunu perçinleyen bir diğer olaya değinen Erdoğan, THY'nin 1985'te İran-Irak Savaşı'nın en sıkıntılı günlerinde Tahran'da mahsur kalan 215 Japonya vatandaşını tahliye ederek, Japon halkına "adeta" vefa borcunu ödemeye çalıştığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abe ile söz konusu iki dramatik olayı işleyen ve ana tema olarak Türk-Japon dostluğunu konu alan "Ertuğrul 1890" filmiyle ilgili hazırlanan 30 dakikalık tanıtımı izlediklerini ifade ederek, projenin hayata geçmesi için çaba sarfeden, filmin çekilmesinde emeği geçenleri tebrik etti.

"Önemli bir projeye Türk-Japon işbirliğiyle mührü vurduk"

Shinzo Abe'yi G20 için Antalya'da konuk etmenin memnuniyet verici olduğunu belirten Erdoğan, "Başbakan Abe'nin bu ziyaretinin iki halk arasındaki kadim dostluk ve dayanışma bağlarını daha da pekiştireceğine inanıyorum. Özellikle Japonya ile aramızda gerek Marmaray projesi gerekse İstanbul-İzmir arasındaki İzmit Körfez Geçişi, şu anda hakikaten geleceğe ve bugüne vurulmuş mühürlerimizdir. Sadece Marmaray'da şu ana kadar taşınan yolcu miktarı 100 milyona yaklaşmıştır. Bu kadar önemli bir projeye Türk-Japon işbirliğiyle mührü vurduk. Bu dostluğumuzun, büyük önem verdiğimiz stratejik ortaklığımıza da yeni bir ivme ve derinlik kazandırmasını ümit ediyorum" şeklinde konuştu.

HEDEFİMİZ 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abe'nin Türkiye ziyaretinin Türkiye ve Japonya için hayırlara vesile olmasını temenni ederek, "İnşallah Çanakkale Geçişinde de Japonya ile beraber olmayı arzu ediyorum. İnşallah şu anda beraber adımını atmakta olduğumuz Sinop Nükleer Enerji olayının da - hedefimiz 2023 - 2023'e kadar bitmesini arzu ediyorum. Bunlar da geleceğin işaret fişekleri olacaktır diye düşünüyorum"

“JAPONLAR VE TÜRKLER SICAK İLİŞKİLER İÇİNDE GÜÇLÜ BAĞLARLA BİRBİRİNE BAĞLIDIR”

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, “Japonlar ve Türkler sıcak ilişkiler içinde güçlü bağlarla birbirine bağlıdırlar. Japonya olarak bu iki kanaati kuvvetle kanat çırptırmak istiyorum” dedi.

Japon Başbakan Shinzo Abe, Mabeyn Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Yapılan görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Abe, “Bu ziyaret için çok mutluyum İstanbul manzarası için çok büyük mutluluk hissediyorum. Demiryolu projesi açılışını Erdoğan ile beraber yaptığımı anımsadım” diyerek sözlerine başladı.

Japon Başbakan Abe, “Türkiye Japonya arasındaki ilişkileri güçlendirdik. Ülkelerimiz arasında stratejik ortaklığı güçlendirecek görüşme gerçekleştirdik. Özellikle Antalya’da ki G20 Zirvesi’ne yoğun destek veriyoruz. Terör ve dünya sorunları konusunda fikir birliğine vardık. İşbirliği, ticaret alanında, gelişme alanında görüştük” dedi.

“JAPONLAR VE TÜRKLER SICAK İLİŞKİLER İÇİNDE GÜÇLÜ BAĞLARLA BİRBİRİNE BAĞLIDIRLAR”

Türk ve Japon ortak yapımı olan “Ertuğrul 1890” filmi ile ilgili olarak Abe, “Ertuğrul 1890 filmi, Japon Bahçesi bunların yanında iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini gerçekleştirmeyi amaçladık. 1985 yılında benim babam dışişleri bakanıydı, bu konuyu ondan işittiğimi ifade etmek isterim. Bugün bu filmi izlerken bunu anımsadım. Japonlar ve Türkler sıcak ilişkiler içinde güçlü bağlarla birbirine bağlıdırlar. Japonya olarak bu iki kanaati kuvvetle kanat çırptırmak istiyorum” diye konuştu.

Yapılan ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Japonya Başbakanı Abe beraberlerindeki heyetle birlikte akşam yemeğine geçti.

Notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, film öncesi Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile film gösteriminin yapılacağı alandaki "Tarihi Fotoğraflarla Asırlık Türk-Japon Dostluğu Sergisi"ni gezdi. Sergide Erdoğan, konuk Başbakan Abe'ye Türk ve Japon ilişkilerini anlatan fotoğraflara ilişkin bilgi verdi.

İki ülkenin dostluğunu anlatan Türk-Japon ortak yapımı Ertuğrul 1890 filminin 30 dakikalık tanıtım gösteriminin ardından bir konuşma yapan filmin yönetmeni Mitsutoshi Tanaka filmin bir çok Japon-Türk vatandaşının ve şirketinin işbirliği ve desteğiyle proje haline geldiğini söyledi.


Projeye destek olan herkese teşekkür eden Tanaka, "Birleşen güçler mucizeler yaratır. Projenin iki ülkenin güçlü iş birliğiyle ortaya çıktığını düşünüyorum. 125 yıllık Türk-Japon dostluğundan ders alarak Türk ve Japon sinemacılar arasında da bir dostluk köprüsü kuruldu. Filmin 2 ülkenin dostluğunu daha da geliştirmesini ve bütün dünyaya yaygınlaştırmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Tanaka, ayrıca desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe'ya teşekkür etti.

Film gösterimin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Abe filmin afişlerini imzalayarak karşılıklı olarak birbirlerine takdim etti.

Heyet daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Mabeyn Köşkü'nde konuk başbakan Abe onuruna verilen akşam yemeğine katıldı.