Öykü Altuntaş / İstanbul, Sep 4 () - Uluslararası Para Fonu (IMF) Baş Ekonomisti Oliver Blanchard, euro karşısında doların güçlenmesini olumsuz bir gelişme olarak değerlendirirken, verilerin diğer mallardaki fiyat düşüşü ve petrol fiyat şokunun etkisiyle kıyaslandığında makul sayılabileceğini ifade etti.

Aylık Borsa İstanbul Dergisi’nin sorularını yanıtlayan Blanchard, Türkiye’nin ithalatı çoğunlukla euro ve dolar üzerinden yaptığını hatırlatarak, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’nin ekonomisine yardım edip, büyümeyi canlandıracağına, bunun yanında enflasyon ve cari açıkta düşüşü sağlayacağına inandığını söyledi.

Blachard ayrıca, “2015 yılında, yaklaşık yüzde 3.4 büyüme gerçekleşmesini, düşük petrol fiyatları nedeniyle enflasyonun yüzde 6.2’ye düşmesini ve gıda fiyatı enflasyonunda bir hafifleme olmasını bekliyoruz. Cari açığın, büyük bir düşüş ile GSYH’nin yaklaşık yüzde 3.8’ine düşerek, dış finansman gerekliliklerini azaltması muhtemel” diye konuştu.

Bunun yanında IMF Baş Ekonomisti, petrol fiyatı hakkında öngörüde bulunurken daima tedbirli olmak gerektiğini söylerken, fiyatların bir süre daha düşük seviyede seyredeceğini iddia eden açıklamaları hatırlattı ve ekledi:

“Nete bakıldığında, bu düşüş dünya ekonomisi açısından istenen bir durum denebilir. Tamamı petrol ithalatçısı olan büyük ülkeler potansiyelin altında çalışmaya devam ediyorlar. Onlar, ucuz petrolden destek alacaklardır.”

Borsa İstanbul Dergisi ayrıca Blanchard’ın, “İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olduğu, ancak bu finans merkezinin gelişmesi için de öngörülebilir düzenlemelerin yapılması gerektiği” uyarısına da yer verdi.

Blanchard’a göre, “Başarılı bir uluslararası finansal merkezi olmak için, ticaret merkezlerine yakın olmak, hizmet sağlayıcılara (hukuk, denetim, lojistik, vb.) ait güçlü küresel bağlantıları bulunan bir ağa sahip olmak, doğru becerileri bir arada bulundurmak, sermaye pazarları için etkili bir teknolojik altyapı ve öngörülebilir düzenlemeleri devreye sokmuş olmak gerekiyor”.

Bu çerçevede Blanchard, Türkiye’nin ihtiyacı olan çoğu şeye sahip olduğunu söyledi ve ülkenin hem Batı hem de Orta Doğu ile geniş ticaret ağları olmasının, stratejik konumunun altını çizdi.

Baş Ekonomist, “İstanbul hâlihazırda uluslararası bir ticaret merkezi ve başlıca bankalardan bazıları İstanbul’da önemli bir yere sahip. Ama finansal merkezin gelişmesi için öngörülebilir düzenlemelerin yapılması büyük önem taşıyor” çağrısında bulundu.