İZMİR'de CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da 397 yıl hapis cezası istemiyle yargılandığı dava, Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararın beklenmesi için 2 Şubat 2016 tarihine ertelendi. Başkan Aziz Kocaoğlu, “Davanın bir an önce sonuçlanmasını, üzerimizdeki bu yükten bir an önce kurtulmayı ve hakkımız olan beraat kararıyla aklanmayı istiyoruz" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik 2 Mayıs ve 22 Kasım 2011 tarihlerinde iki dalga halinde yapılan polis operasyonuyla başlatılan 'ihalelerde yolsuzluk, organiza suç örgütü kurma' soruşturmasının 129 tutuksuz sanığı için 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşmaya devam edildi. 25'inci celsesi yapılan duruşmaya, hakkında toplam 397 yıl hapis istenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yargılanan bürokratlar ve avukatları katıldı. Başkan Aziz Kocaoğlu ve yargılanan bürokratlara, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun ile DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve partililer de destek verdi.
Mahkeme Başkanı Cengiz Çoban, İstanbul 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptığı taleple ilgili bir kararın henüz çıkmadığını, bu konuda da dosyaya her hangi bir yazı gelmediğini, bu taleple ilgili kararın AYM'den yıl sonuna kadar çıkma durumu olduğunu belirtip avukatlara taleplerini sordu. Başkan Kocaoğlu ve bazı sanıkların avukatı Ercan Demir, "Davanın özel mahkemeler zamanında açıldığı, oysa özel yetkili mahkemelerin kaldırılma sürecinde ikili bir durum oluştuğu, olağanüstü yöntemlerle, yani hukuksuz şekilde elde edilen delillerle açılan davalara devam edilmesinin ikili bir durum ve anayasaya aykırılık teşkil ettiği iddiasıyla İstanbul 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu davaya benzer bir davayla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusu yaptı. Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar yargılamada usul yönünden önemli sonuçlar doğuracaktır" diyerek AYM'nin kararının beklenmesini istedi.
Mahkeme Başkanı Hakim Cengiz Çoban Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararın beklenmesi için duruşmayı 2 Şubat 2016 tarihine erteledi.
DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, davadan çıktıktan sonra, Bayraklı Adliye C-Kapısı önünde yaptığı açıklamada, “1 Kasım'da genel seçim yaşandı. AK Parti, tek başına iktidar oldu, ülkemiz için hayırlısı diyorum. Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu seçim sonuçlarından sonra yaptığı açıklamada demokrasiye, hukuka çok büyük vurgu yaptı. Biz o vurguların da ışığında 1 Kasım'dan sonra ülkenin daha demokratik, daha ılımlı bir ortama döneceğinin mesajlarını aldık. Birçok nedenden dolayı dava devam ediyor. Ben adaletin bir an önce tecelli etmesini istiyorum. 129 arkadaşımızın buraya 3 ayda bir gelip boy göstermesini ve mahkeme çıkışında da beyanat vermesini artık gereksiz buluyorum. Tabi sonunda bu bir prosedür ve işleyecek. Biz de buralara gidip geleceğiz. Davanın bir an önce sonuçlanmasını, üzerimizdeki bu yükten bir an önce kurtulmayı ve hakkımız olan beraat kararıyla aklanmayı istiyoruz. 2 Şubat'ta tekrar görüşeceğiz" dedi.

FOTOĞRAF