Adnan AVUKA/MARDİN, () - MARDİN'in ilk Süryani Protestan kilisesi olan ve 60 yıldır ibadete kapalı bulunan Mardin Protestan Kilisesi bugün yapılan törenle hizmete açıldı.
Mardin'de 160 yıl önce kente yerleşen Protestanların ev olarak inşaa ettiği ardından da kiliseye dönüştürdüğü kilise 1960'lı yıllarda Protestanların kenti terk etmesi üzerine kilise ibadete kapatıldı. Yıllardır atıl bulunan ve harebeye dönen binayı onarmak için cemaat iki yıl önce çalışma başlattı. Kiliseye Diyarbakır Protestan Kilisesi'nden giden Ender Peker, papaz olarak atandı. Yaklaşık 2 yıl süren çalışmaların ardından onarılan bina bugün törenle Mardin Protestan Kilisesi olarak hizmete açıldı. Açılışa, HDP Mardin Milletvekili Erol Dora ile Belediye Başkan Vekili Februniye Akyol Akay, Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyol ile yurdışı ve yurt içinden gelen davetliler katıldı.
Mardin Protestan Kilisesi Papazı Ender Peker, kilisenin yaklaşık 60 aradan sonra yeniden ibadete açıldığını belirterek, pazar günleri artık ibadetin süreceğini söyledi. Mardin'in kardeşliğin, hoşgörünün merkezi olduğunu söyleyen Peker, "Burada Protestan kilisemiz ile Latifiye Camisi arasında sadece çok dar bir sokak var. Burada neyi söylemek istiyorum. Asırlardır Mardin'de kardeşliğin ve sevginin beraberce yaşandığı bir şehir olduğunu gösteriyor. Cami ile kilisede yan yana ibadet edilmesi dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir mozaik görülemez. Ama Mardin'de bu vardır" dedi.

FOTOĞRAFLI