ZONGULDAK (AA) - Türk Tarih Kurumu (TTK) Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, 1914 yılında 80 bin Müslümanın katledildiğini belirterek, "Ama bunun acısını hiç kimse duymadı" dedi.

Bülent Ecevit Üniversitesinde düzenlenen "100. Yılında Ermeni Meselesi" konulu panelde konuşan Atnur, Ermenilerin diğer azınlıklar gibi devlet kurma çabasına giriştiklerini belirtti.

Devletin bir politikası olarak Ermenilerin sadece bir dönem için tehcir edildiğini ifade eden Atnur, şunları söyledi:

"Osmanlı İmparatorluğundaki azınlıkların isyanları, devlet yapısında yaşanan çözülmenin sonuçlarıdır. 1914'de 80 bin Müslümanı katlettiler ama bunun acısını hiç kimse duymadı. Osmanlı ordusunun 486 bin kişisi savaş dışı salgın hastalıklardan ölmüştür. Şehit olan sayısı 250 bin civarında bu koskoca savaşta. Bunlar milli mücadele esnasında İngiliz, Fransız, Yunanla birlikte hareket ettiler ama Ankara başarılı oldukça bunlar sınırların dışına çıkmaya başladılar. Cumhuriyet kurulduğunda 300 bin civarında Ermeni kalmıştı. Bunlar zamanla Türkiye'yi terk ettiler. Bugün Ermenistan'dan gelenler hariç 70 bin ile 100 bin arasında Türkiye vatandaşı Ermeni yaşıyor."

Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taha Niyazi Karaca ise Ermeni konusunda propaganda yapıldığını kaydetti.

Karaca, 1880 yılına kadar Ermeniler ile Türklerin hiçbir sorun yaşamadığını ancak bu tarihten sonra sorunlar yaşanmaya başlandığını belirtti.

"Bu propaganda bizim dışımızda Ermeni sorununu savunanların yapmış olduğu bir propaganda ki o bize dikte ettiriliyor" diyen Karaca, "Biz o şekilde inandırılmak zorunda bırakılıyoruz. Algımız böyle kontrol ediliyor. Propaganda, sahtecilik, bizim algımız hangi noktalarda kontrol altına alındı ki Ermeni sorunu dediğimiz sorun 137 yıldır karşımızda bir sorun olarak duruyor" ifadesini kullandı.

- "Anadolu'yu kazıyorsun hep Müslüman kemikleri çıkıyor"

Soykırım yaşanmadığını vurgulayan Karaca, sözlerine şöyle devam etti:

"Çünkü iddia şu, 1,5 milyon insan öldürüldü. Bunun bir tane resmi, görgü şahidi ve belgesi olur. Ortada somut bir şey yok. Anadolu'yu kazıyorsun hep Müslüman kemikleri çıkıyor. Şu ana kadar Ermenilerin soykırım iddialarını destekleyecek belgeler, toplu mezarlar ortaya çıkmamıştır. Müslümanların soykırıma uğradığını gösteren onlarca toplu mezar açığa çıkarılmış ve çıkarılmaya da devam etmektedir. Bu katliamlar için sessiz kalan büyük güçler, Ermeni işbirliğiyle sahte belgeler üretmeye ve kullanmaya devam etmektedir. “

- "Soykırım olmadığını dünyaya ikna etmemiz lazım"

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çolak da Ermenilerin soykırıma uğramadığını söyledi.

"Soykırım olmadığını dünyaya ikna etmemiz lazım ama buraya kadar edemedik" diyen Çolak, şunları kaydetti:

"Başarısız olduk. Başarısız olduğumuz nereden belli, dünyada 22 ülkenin parlamentosu bunun soykırım olduğunu kabul etti. Soykırım yönüyle müzeler açılıyor, heykeller dikiliyor. Olay, dünyaya baktığınızda bunun soykırım olduğu yönünde gelişiyor. Ermeni meselesi, bugünkü geldiği boyut çerçevesinde ele alındığında sadece tarihçilerin çözebileceği bir mesele olmayı aşmıştır. Mesele bilimsel olduğu kadar hukuki, siyasi ve toplumsal bir meseledir. Dolayısıyla Türkiye, bu meseleyi çok boyutlu olarak ele almak zorundadır. Türkiye, Ermeni meselesi konusundaki tezlerini temellendirirken tehcir olayından daha çok tehcirden önceki ve sonraki Ermeni terör olayları üzerinde durmalıdır. Aksi taktirde bu tartışmayı Ermeni tezleri yönlendirmiş ve sonuçlandırmış olur."