Muğla’nın Fethiye ilçesinde M.Ö. 4. yüzyıldan kalma, tarihi kaya mezarları çevre sakinleri tarafından depo haline getirilince, Fethiye Müze Müdürlüğü tarafından birbir temizletildi.
Tarihi Amintas Kaya Mezarı’nın yakınındaki 3 ayrı kaya mezarında temizlik yapan Fethiye Müze Müdürlüğü ilgilileri yaklaşık 1 ton çöp çıkardı. Araç lastiğinden, plastik bidonlara kadar değişik atıklar Müze Müdürlüğü ilgilileri tarafından kaya mezarlarından birbir temizlendi.
Fethiye’deki Amintas Kaya Mezarları, Antik Likya uygarlığının en eski şehirlerinden biri olan Telmessos Antik Kenti’nden günümüze ulaşan kalıntılar arasında yer alırken, ilçenin güneybatısındaki tepelerde, kayaya oyulmuş mezarların en büyüğü konumundaki Amintas Kral Mezarı ise Fethiye’nin simgesi olarak kabul ediliyor. Aynı tepenin eteklerinde Amintas Kral Mezarı’yla birlikte çok sayıda tarihi mezar bulunuyor. 2 bin 400 yıllık geçmişe sahip bu mezarlar, tarihi ve arkeolojik sit alanı içinde bulunuyor ve ören yeri olarak ilçeye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından geziliyor. Ancak ören yerini çevreleyen koruma duvarının dışında, yerleşim yerlerine yakın noktada bulunan mezarlardan bazıları, Cumhuriyet Mahallesi’nde oturan vatandaşlar tarafından bir süredir depo olarak kullanılmaya başlanmıştı. Çevredeki vatandaşlar atmaya kıyamadıkları bazı malzemelerini bu kaya mezarlarına yerleştirerek kaya mezarlarını adeta depo haline getirdiler. Kıyıya yakın olan 3 ayrı kaya mezarını depo haline getiren vatandaşlar ellerine geçen ve atamadıkları eşyalarını buraya yerleştirmeye başladılar. 1.5 metre yüksekliğinde 2 metre genişliğindeki antik mezarların içinde yer alan karton kutular, tahta parçaları, araba lastikleri ve plastik şişeler Fethiye Müze Müdürlüğü yetkilileri tarafından temizletildi. Yaklaşık 1 ton atık maddesi ortaya çıkarılırken, mahalle sakinlerinden bu atıkları attığını kabul eden çıkmadı. Vatandaşlar tarafından çevresine limon ve zeytin ağaçları dikilmesi nedeniyle Amintas Kaya Mezarları görmek isteyenler tarafından güçlükle fark edilirken, kaya mezarlarından çıkarılan çöpler geri dönüşüme gönderildi.