Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun pirincin KDV’sini yüzde 8’den yüzde 1’e indirileceğini açıklaması üzerine, aynı indirimin et ve süt için de yapılmasını istedi. Sağlam, bunun yapılmasıyla hem üreticinin hem de tüketicinin rahatlayacağını söyledi.
BVHO Başkanı Sinan Sağlam, et ve et ürünleriyle sütte KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e çekilmesini istedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün Tekirdağ’da pirinçte uygulanan KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirileceği açıklamasının üreticilerde büyük sevince yol açtığını belirten Sağlam “Aynı müjdeyi et ve süt için de bekliyoruz” dedi.
Etin toptan satış fiyatındaki KDV’nin yüzde 1 olduğunu, perakende de yüzde 8 KDV uygulandığını söyleyen Sinan Sağlam, “Bazı işlenmiş et mamullerinde ise KDV oranı yüzde 18’dir” diye konuştu.
Sağlam, sütün KDV’sinin de yüzde 8 olduğunu belirterek, “Yıllardır gıda ürünlerinden KDV alınmaması hiç olmazsa yüzde 1 olması gerektiğini savunuyoruz. Bu yapılırsa, Türkiye’de gıda fiyatları ucuzlar. Böylece üreticilerimiz rahatlar, tüketiciler de temel gıda ürünlerini daha ucuza almış olurlar” dedi.
Sinan Sağlam, yem fiyatlarının da yüksek olduğunu belirterek, hayvancılık sektörünün rahat bir nefes alması için yemde KDV’nin yüzde 1’e çekilmesinin üretimde doping etkisi yapacağını vurguladı. Sağlam, süt ve et üretiminin artması için meralarla ilgili düzenleme yapılması ve üretici birliklerinin teşvik edilmesi gerektiğini e sözlerine ekledi.