Muğla Veteriner Hekimler Odası ile Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Arasında “Muğla Arısının Arı Hastalıkları ve Zararlıları Yönünden Arı Duruma Getirilmesi” projesi kapsamında protokol imzalandı. İmzalanan protokolde Muğla Arı Yetiştiricisinin en büyük sorunlarından olan varoa ektoparaziti ile mücadele İlimiz İlçelerinde faaliyet gösteren serbest veteriner hekimlerinde katılımıyla yapılacaktır.
İmza töreninde konuşan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serkan Alpözen “Ülkemiz arı varlığının % 19’u Muğla’da bulunmakta olup, ülke çam balı üretiminde de % 80’i İlimizde gerçekleşmektedir. Ancak arı üreticisinin ve arı sağlığının en büyük sorunlarından olan varoa ektoparaziti hem ekonomik açıdan, hem de arı sağlığı açısından ciddi kayıplar yaşatmaktadır. İmzaladığımız bu protokolle Muğla’da faaliyet göstermekte olan serbest veteriner hekimlerimiz Muğla arı üreticisiyle birlikte ortak bir çalışma içerisine girecek ve söz konusu parazitle ilgili ilaç temininde sıkıntı yaşamayacaktır. Yine arı üreticisi meslektaşlarımızla oluşacak olan diyalog sayesinde mücadeleden de önce korunma yöntemlerini uygulayarak maddi manevi zarardan kendilerini koruyacaklardır. Bizler bunu bir proje olarak değerlendiriyoruz. Önümüzdeki yıllarda bunu Avrupa Birliği ya da GEKA projesi olarak da teklif etmeyi planlıyoruz” dedi.
Muğla Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Ziya Şahin ise yaptığı açıklamada “Bizler MAYBİR olarak birkaç seneden beri varoa ektoparaziti ile ilgili olarak toplu mücadele yapmaktayız. Bu dönemde üyelerimize konuyla ilgili bilgi mesajları çekerek tavsiye ettiğimiz ilaçlarla bu mücadeleyi sürdürmekteyiz. İmzaladığımız bu protokol sonrasında artık üyelerimiz tüm ilçelerimizde sözleşme imzalayan veteriner hekimlerimizle bir arada çalışarak hem koruyucu hekimlik alanında hem de söz konusu mücadelede kullanılan ilaçların temini aşamasında büyük avantajlar elde edeceklerdir” dedi.
Protokol gereğince Muğla Veteriner Hekimler Odasından ve Arı Yetiştiricileri Birliğinden veteriner hekimlerin oluşturacağı komisyon toplu mücadelede kullanılacak olan etken maddeyi belirleyecek ve sözleşme imzalayan Oda üyeleri söz konusu etken maddeyi içeren ilaçları bulundurarak Arı Yetiştiricileri Birliği üyelerine ücreti mukabilinde satacaklardır. Bu bir projedir. Bu proje kapsamında Muğla’da ruhsatsız ilaç kullanımı ile etkin mücadele edilerek oda ve birliğin katkıları ile üreticiler eğitilecek, ayrıca kalıntıya neden olan, çam balı kirlenmesine neden olan tüm olumsuzluklarla mücadele edilecek. Protokolle balda kalıntı bırakan ilaçların ve merdiven altı üretim diye tabir edilen illegal üretilen ilaçların kullanımının önüne geçilmesi ve bu konularla ilgili etkin mücadele planlanıyor.