Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA'da bu yıl 6'ncısı yapılacak Türkiye'nin en büyük Yöresel Ürünler Fuarı'nda (YÖREX) Diyarbakır'dan Hakkari'ye, Trabzon'dan Edirne'ye Türkiye'nin 81 ilinin yöresel değerleri sergilenecek.
Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) öncülüğünde Expo Center'da 7- 11 Ekim'de yapılacak YÖREX'in hazırlıkları sürüyor. Fuarda binlerce yıldır Anadolu topraklarında insanlığı bir arada tutan gıdadan turizme, tekstilden el sanatlarına, sanayiden kültüre, etnik farklıklardan inanç değerlerine kadar Anadolu'nun yöresel değerleri bir çatıda buluşacak. Bu yıl terör olaylarının gölgesinde, birlik ve beraberliğin en önemli değeri olarak daha da önem kazanan bir organizasyona dönüşen YÖREX'te Diyarbakır'dan Hakkari'ye, Trabzon'dan Edirne'ye Türkiye'nin 81 ilinin yöresel değerleri Antalya'da sergilenecek.
ATB Başkanı Ali Çandır, 150 bin ziyaretçi beklenen fuarda Edirne'nin peynirinden Kars'ın kaşarına, Buldan bezinden Aydın incirine, Finike portakalından Sivas köftesine binlerce ürünün yer alacağını belirtti.
YÖRESEL ÜRÜN TERCİHİ ARTIYOR
Yöresel ürünlerin son yıllarda sentetikleşen, kimyasallaşan yiyecekler ve eşyalar karşısında önemli talep görmeye başladığını aktaran Ali Çandır şöyle dedi:
"Çünkü tüketici artık daha bilinçli, yöresel ürünleri tercih ediyor. Yöresel ürünler özellikle Avrupa'da çok önemli bir paya sahip. Dünyada yaklaşık 100 milyar Euro'luk yöresel ürün ticareti sözkonusu. Bunun da yüzde 61'i Avrupa'da. Bizdeki zenginliği hayata geçirdiğimiz zaman önce kendi insanımıza, sonra dünya insanına tanıtırsak cari açığımız için de önemli bir finans kaynağı olacağını düşünüyoruz."
COĞRAFİ İŞARET FARKINDALIĞI ARTTI
2010 yılında 110 tane coğrafi işaretli ürün varken, şu an 180'e ulaştığını, 200'ün üzerinde de başvuru olduğuna dikkat çeken Çandır, coğrafi işaret konusunda da ciddi farkındalık oluştuğunu söyledi. Özellikle oda, borsa ve yerel yönetimlerin kendi yörelerine ait ürünlerin hakkını hukukunu korumak için coğrafi işaret konusunda adeta seferberlik ilan ettiğini kaydeden ATB Başkanı Çandır, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın stratejik eylem planında da coğrafi işaretli ürünlere yer ayrıldığını söyledi. TOBB'un da coğrafi işaret çalışma grubu oluşturarak aktif çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Çandır şöyle konuyştu:
"Bunlarla birlikte farkındalık tüketiciye de yansımaya başladı. Son günlerde özellikle ulusal ve uluslararası firmalar da coğrafi işaretli ürünleri keşfederek, raflarında yer vermeye başladı. 7 yıllık çalışmamızın neticesinde kıyıda köşede kalmış birçok ürünümüz gerek Antalya ve çevresindeki otellere, gerek süpermarketlere girdi. Bazı ürünlerin ihracatı gerçekleşti. Bu bağlantıların bu yıl da gerçekleşeceğine inanıyoruz." 
TERÖRE KARŞI YÖRESEL DEĞERLER
Bu yılki terör olaylarının YÖREX'e katılım açısından özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde sorun oluşturmadığını belirten Ali Çandır, terörün amacının rutin hayatı tersine çevirebilmek olduğunu, kendilerinin de buna kapılmaması gerektiğini söyledi. İnsanlarımıza ve ürünlerimize sahip çıkılması gerektiğini anlatan Çandır şöyle devam etti:
"Fuar, Türkiye'nin çimentosu olan kardeşliği Antalya'da birarada tutabiliyor. Diyarbakır standının 1 metre ilerisinde Edirne, bir tarafta Trabzon, bir tarafta Hakkari'yi görebilmek mümkün. Ve oradaki kardeşlik aslında bizim Türkiye'de yaşadığımız kardeşlik. Maalesef son zamanlarda bunlar sabote edilmeye çalışılıyor ama başarılı olabileceklerini sanmıyorum. Çünkü biz et tırnak gibiyiz, ayrılmayız, bir parçayız." 

FOTOĞRAFLI