Kosova’da halkın takdirle karşıladığı projeleri hayata geçiren T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Prizren bölgesinde öğrencilerin yüzünü güldürdü. TİKA Kosova’da eğitimi destekleme çalışmaları çerçevesinde 2 önemli projeye imza attı.
Prizren “Motrat Qiryazi” ile Jupa bölgesinde Boşnakların yoğun olarak yaşadığı Donje Lubinje İlköğretim Okulları’nda TİKA tarafından tadilatı ve tefrişatı tamamlanan sınıflar hizmete açıldı. Açılış programlarına katılan TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan ve beraberindeki heyete öğrenciler tarafından coşkulu karşılama düzenledi. Prizren “Motrat Qiriazi” İlköğretim Okulu’nun avlusunda Türk, Boşnak ve Arnavut öğrenciler, ellerinde Türk ile Kosova Bayrakları ve TİKA flamalarıyla sevgi gösterisinde bulundu.
Okulda düzenlenen törende konuşan Türkiye’nin Prizren Başkonsolosu Selen Evcit, TİKA’nın projeleriyle onurlandırdığına vurgu yaparak, “Bizim etki alanımız olan bu bölgelerde yaptığı faaliyetler dış politika ile, gerçekleştireceğimizin belki iki katı büyük etkisi oluyor, çünkü bunlar çok somut işler” ifadesini kullandı.
Kosova Meclisi’nde Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletvekili Müfera Şinik törende yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman Kosova’nın yanında olduğunu anımsatarak bugünde Kosova’nın yanında olduğunu kanıtladığını belirtti.
TİKA’nın, Kosova’da sadece eğitim alanında değil kültür, sağlık ve diğer alanlarda çok önemli yatırımlarının mevcut olduğunu hatırlatan KDTP milletvekili Fikrim Damka, “Kosova halkına, Kosova’da yaşayan tüm halklara ayırım gözetmeksizin hizmet edilmesi, bizleri sonsuz mutlu etmektedir” diye belirtti.
Eğitim ve diğer alanlarda Kosova’yı desteklemeyi sürdüreceklerini kaydeden TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, yaptığı konuşmada, “Bizler ne kadar Türkiye’de yaşasak da aslında burayı memleket görüyor ve kabul ediyoruz. Buranın bizim için ayrı yeri var. Bizim için memleket burası. Buraya geldiğimizde farklı duygularımız var” ifadesini kullandı.
Kurdelenin kesilmesi ardından TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü’nün eşiliğinde davetlilerle birlikte tadilat ve tefrişatı yapılan sınıfları gezdi. Burada konuklar öğrencilerin sıcak karşılaması ile karşılaştı. Türk öğrenciler ellerinde Türk Bayrakları ile konuklara şarkı ve şiirler okuyarak, oluşan coşkulu ortama renk kattılar.
Türkçe, Arnavutça ve Boşnakça eğitim görülen “Motrat Qiriazi” ilköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Erol Kala da yaptığı açıklamada çok mutlu olduklarını, çocukların bugünden sonra hak ettikleri şartlarda ders göreceklerini hatta TİKA sayesinde Avrupa standartlarında bir okula kavuştuklarını belirtti. Daha sonra TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, Prizren Belediyesi’ne bağlı Donje Lubinje köyünde Boşnakça eğitim görülen ilköğretim okulunda öğrenciler tarafından coşkulu bir şekilde karşılandı. Çocukların bazılarının geleneksel renkli halk giysileri ile katıldıkları karşılamada konukların ilgi odağı oldu.
Törende konuşan Kosova Devlet Bakanı Rasim Demiri, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kosova’ya ve Boşnaklara en fazla yatırım yapan ülke olduğunu vurguladı. Bakan Demiri, “Açılış programına TİKA Başkan Yardımcısının katılışı, bizlere duyulan saygının kanıtıdır” dedi.
Yapılan açılışın ardından İHA’ya konuşan TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, "Amacımız Kosova’daki kardeşlerimizin, çocuk ve evlatlarının çok daha güzel ortamlarda, çok daha nezih ve ferah ortamlarda eğitim görmelerini sağlamaktır. Okul çok hoş bir ortama kavuşmuş. Çocukların gözlerinden bunun okunması mümkün zaten” dedi. Maskan, Kosova’nın bir çok bölgesinde eğitim alanındaki projelerin devam ettiğini, bunun yanında, sağlık, kültür ve diğer alanlardaki projelerin büyük bir hızla gerçekleşmeye devam ettiğine vurgu yaptı.